Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En milliard kroner skal lette trafikpropperne på de danske veje ved at gøre det nemmere at rejse på cykelstier og med den kollektive trafik.
Regeringen, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten gav torsdag hinanden hånden på aftalen, som forligsparterne er yderst tilfredse med.
»For mig et der vigtigt, at den kollektive trafik er attraktiv i hele Danmark, og det er det her forlig med til at sikre,« siger transportminister Magnus Heunicke (S).
Omkring halvdelen af de mange trafikkroner fordeles i hovedstadsområdet, som blandt andet får 263 millioner kroner til en ny metrolinje til Sydhavnen, 50 millioner kroner til bedre busforbindelser og 50 millioner kroner til en ekstra station ved Danmarks Tekniske Universitet ved Lyngby i forbindelse med den kommende letbane på Ring 3.
»Først og fremmest har vi taget et vigtigt skridt til at give københavnerne en ny metrolinje, der får metroen til at hænge langt bedre sammen med regional- og S-tog,« siger Magnus Heunicke om metroinvesteringen.
Der er dog også øremærket kroner til resten af landet, hvor den planlagte Aarhus Letbane, der er blevet 700 millioner kroner dyrere end forventet, får knap 230 millioner kroner ekstra fra statskassen. En økonomisk håndsrækning, som er nødvendig, forklarer Magnus Heunicke.
»I forhold til Aarhus Letbane har jeg været nødt til at handle hurtigt for at få ro omkring de økonomiske rammer. Det er vigtigt for mig, at aarhusianerne får letbanen, og med dagens aftale har jeg gjort mit til at sikre det,« siger han.
Derudover sættes der blandt andet 26 millioner kroner af til en ny togstation i det østlige Esbjerg som del i planerne om en ny nærbane, og så afsættes der 180 millioner kroner til flere supercykelstier og bedre cykelparkering fordelt i hele landet.
»Når vi skal bekæmpe trængsel i de store byer, er det vigtigt, at vi får flere til at tage cyklen. Her kan supercykelstier skabe bedre forhold for de cyklister, der kører langt. Og bedre parkeringsforhold for cykler kan for eksempel gøre det mere trygt at tage cyklen til stationen,« siger Magnus Heunicke, som synes, at fordelingen mellem hovedstaden og resten af landet har en god balance.
Det samme mener SF.
»Det er en supergod aftale. Vi fordeler nu en milliard til at forbedre forholdene for cyklister og den kollektive trafik. Og jeg synes også, vi har lavet en god fordeling mellem hovedstaden og stærke projekter i resten af landet,« siger transportordfører Karsten Hønge (SF).
Den statslige trafikinvestering følger op på Trængselskommissionens anbefalinger fra sidste år, og ifølge Magnus Heunicke er mange af forslagene fra kommissionen også kommet med i den nye aftale.
De danske passagerer får også en mere klar stemme med den nye aftale, da der over de næste fire år er sat 30 millioner af til den nye forening Passagerpulsen, som er en uafhængig forening, der skal tale på vegne af passagerer i den kollektive trafik landet over.