En kalkunjagt, en blå-hvid megafon med nye VK-problemer og alt om Løkkes »slappe« rokade

Dagens overblik: Dagens morgenpost giver dig alt om Løkkes ministerrokade; analyserne, gaven, og Eva Kjer Hansens slutbemærkning. Og så skal vi til at arbejde længere, mener DA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en politisk morgenpost, der i dag runder gårsdagens ændringer på regeringens holdkort af - og som ser frem mod den 2025-plan, Løkke har bebudet skal forhandles på plads til sommer. Det sker med en udmelding fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Og lad os bare springe ud i det.

Lars Løkke Rasmussen overraskede nemlig i går en smule ved ikke kun at foretage en 1:1-udskiftning af Eva Kjer Hansen og erstatte den nu forhenværende miljø- og fødevareminister med en ny. Statsministeren brugte nemlig anledningen til også at rokere lidt rundt på ministerholdet.

Og det var der en ganske særlig grund til, skriver Politiken i dag. Rokaden har nemlig som et ikke ubetydeligt delformål at komme en ny tur til Amalienborg med nye ministre på bagsædet af ministerbilerne i forkøbet, skriver avisen.

Flere kilder vurderer, at det var et parameter i Løkkes regnestykke, at Esben Lunde Larsen, der i går gik fra at være uddannelses- og forskningsminister til at blive ny miljø- og fødevareminister, vil have nemmere ved at stå igennem eventuelle plagiattæsk i sin nye rolle.

Lunde Larsens ph.d.-afhandling bliver i øjeblikket undersøgt af en række forskere i det såkaldte praksisudvalg på Københavns Universitet. De skal afgøre, om Lunde Larsen har kopieret sig selv og udeladt kildeangivelse i sin afhandling om Grundtvigs frihedssyn.

Slap og nyttesløs eller en to fluer med ét smæk-løsning?

Og hvad skal man så mene om rokaden? Det har adskillige politiske kommentatorer og analytikere i dag et bud på. I Berlingske kalder samfundsredaktør Bent Winther rokaden for en »domino-rokade, der skal forhindre nye storme«. Også her fremhæves det faktum, at Løkke er kommet endnu en potentiel ministerrokade i forkøbet.

I Ekstra Bladet er Hans Engell ikke imponeret af rokaden, for nu at sige det mildt.

Rokaden er »slap«, løser »intet« og kunne godt have været »mere opfindsom og frisk«, lyder vurderingen fra den tidligere minister, der også mener, at rokaden viser, hvor lidt respekt der er for EU-Parlamentet som politisk arbejdsplads. Og så lignede statsministeren ellers en »hængt kat«, da han præsenterede den.

I Børsen mener politisk kommentator Helle Ib til gengæld, at Løkke med sin rokade har sendt to tydelige signaler til omverdenen. Med udnævnelsen af Esben Lunde Larsen som ny miljøminister viser statsministeren, at »ingen skal forvente, at balancen tipper over i en grønnere retning«. Og så vidner de to nye ministre om, at Løkke kræver stabilitet og ro, skriver Helle Ib.

I Jyllands-Posten skriver politisk analytiker, Marchen Neel Gjertsen, at Løkkes dobbeltrokade nok var »en smule« overraskende, men at logikken bestemt ikke er svær at se, ligesom hun betoner devalueringen af EU.

Hvordan tager de menige Venstre-MFere det?

I Politiken skriver avisens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, at Løkke med sin rokade slår »flere fluer med ét smæk«. Og så fremhæver Thobo-Carlsen, at Løkke igen - det skete også med udnævnelsen af Peter Christensen som ny forsvarsminister - helt har forbigået folketingsgruppen. Spørgsmålet er, hvordan Venstres folk på Christiansborg tager det, lyder afslutningsreplikken.

Og skal man tro Ekstra Bladet, bliver beslutningen ikke taget særlig pænt imod. Under overskriften »Ballade i Løkkeland« beskriver avisen, gennem en enkelt anonym, »central« kilde i folketingsgruppen, at stemningen er »værre end sidst«.

»Det er et mærkeligt signal at sende til de hårdtarbejdende gruppemedlemmer,« citeres det anonyme gruppemedlem for at sige. Politisk ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, der af flere var nævnt som et muligt ministeremne, afviser over for Ekstra Bladet, at der er frustration i gruppen. Historien er pt ikke på nettet.

Dagens gave

Inden vi slipper gårsdagens rokade helt, skal vi lige forbi dagens gave - som altså blev givet i går.

Giveren var den afgående Eva Kjer Hansen. Modtageren var den tiltrædende Esben Lunde Larsen. Og gaven? Ja, det var en blå-hvid megafon. Så alle omkring forhandlingsbordet ligesom kan høre, hvad der bliver sagt.

En slet skjult stikpille til de Konservative og endnu en understregning af den store forundring, der er i Venstre over det lille støtteparti.

Dagens gavesvar

Når der gives gaver, siges der som regel også tak. Det gjorde Esben Lunde Larsen da ganske givet også i går, da han modtog den blå/hvide-megafon. Men alligevel var det Rasmus Jarlovs, den konservative landbrugsordfører, der var første led i den konservative kritik af Eva Kjer Hansen, reaktion, der er værd at bemærke.

»Jeg har taget batterierne ud af den nye ministers megafon. For uanset hvor højt man skruer op for lyden, vil vi heller ikke fremover acceptere, at et ministerium giver forkerte oplysninger til offentligheden,« skrev han i går på Facebook:

Jeg har taget batterierne ud af den nye ministers megafon. For uanset hvor højt man skruer op for lyden, vil vi heller...

Posted by Rasmus Jarlov on Monday, February 29, 2016

»Mon ikke tiden er kommet til at du er helt stille i et par dage?«

Dét facebookopslag skal nok have hævet et Venstre-øjenbryn eller to. Og tonen i både Jarlovs opslag (også selvom det slutter af med en bemærkning om, at K ser frem til det fremtidige samarbejde) og i følgende tweet fra Venstres MFer Jan E. Jørgensen i sidste uge illustrerer nok meget godt, hvordan forholdet er mellem de to partier.

»Mon ikke tiden er kommet til at du er helt stille i et par dage?,« skrev han i torsdags direkte til Rasmus Jarlov:

Dagens citat

Eva Kjer Hansen smækkede i går med døren, da hun trådte ud af Miljø- og Fødevareministeriet:

»Der er ingen tvivl om, at kalkunjagten gik ind. Oppositionen så sammen med de Konservative sit snit til at få vippet en minister af pinden. Det, synes man jo altid, er sjovt i Folketinget. Uanset indholdet.«

Set i Jyllands-Posten.

DA: Danskerne skal arbejde længere

Og så er vi færdige med rokaden. Nu ser vi fremad, som man siger.

Og det gør vi med en historie i Berlingske, hvor Dansk Arbejdsgiverforening advokerer for, at vi skal arbejde længere. Vi lever længere, men pensionsalderen kan ikke følge med, selv om den står til at stige markant. Og det er ikke økonomisk holdbart, lyder analysen fra DA.

Først lidt baggrund:

På Christiansborg bakker både LA, K og R op om at hæve pensionsalderen med den forklaring, at en det vil kunne løse mange af Danmarks økonomiske problemer. Til gengæld siger Dansk Folkepartis gruppe­formand, Peter Skaarup, at hensynet til de nedslidte danskere bør komme først. Han har derfor »svært ved« at se en højere pensions­alder for sig.

Det sker i dag

Kl. 12:00 Åbent samråd om 225-timers regel og kontanthjælpsloft
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i samråd om 225-timers reglen og kontanthjælpsloftet. Ministeren skal blandt andet forklare, hvordan han vil sikre boliger, som er til at betale for modtagere af den lavere kontanthjælp.

Kl. 12:00 Åbent samråd med beskæftigelsesministeren
Mødet handler om boligsituationen og retssikkerheden som følge af lovforslaget L 113.

Kl. 13:00 Spørgetime med statsministeren
I dag er der spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kl. 15:00 Transportministeren inviterer til møde om Femern-forbindelsen
Transportminister Hans Christian Schmidt (V) mødes i dag med Folketingets transportordførere. På mødet står drøftelsen af Femern-forbindelsen på toppen af dagsordenen. Der er doorstep med ministeren og ordførerne efter mødet.

Kl. 16:00 Åbent samråd om indføring af faste karakterkrav på kvote 1
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnes (V) er i dag kaldt i samråd om universiteterne. Ministeren skal både redegøre for effekten af den udmeldte fyringsrunde på den fremtidige forskning og uddannelse og redegøre for udfordringerne for blandt andet den sociale mobilitet, når universiteterne kan indføre faste karakterkrav på kvote 1.

Så ligger dagens politiske morgenpost klar til dig

Opslået af Berlingske på 29. februar 2016