En halv milliard danske bistandskroner kan være spildt

I værste fald kan danske bistandsmidler have været med til at fremkalde den blodige konflikt i Mali. Det viser en FN-rapport.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen sammen med Malis justitsminister Bat Nily under sit besøg i landsbyen Congola tirsdag 18. marts 2014 i Mali. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske bistandsmidler for over en halv milliard kroner er blevet misbrugt, skriver Politiken.

Det er FNs kontor for humanitær bistand, Irin, der slår alarm. Ifølge en ny analyse fra Irin kan pengene i have bidraget til konflikten i det vestafrikanske land.

»I værste fald har den internationale bistand direkte været med til at fremkalde konflikten i den nordlige del af Mali og det politiske kaos i hovedstaden«, står der i analysen.

Danmark og en lang række andre lande støttede Mali frem til militærkuppet i 2012, hvor donorerne smækkede pengekassen i.

Frem til da kan pengene være endt hos kriminelle netværk, som blandt andet sælger narko samt kvinder til prostitution, erkender udviklingsminister Mogens Jensen (S).

»Det er helt sikkert, at de offentlige midler ikke er gået til udvikling af de fattige regioner i den nordlige del af landet«, siger han til Politiken.

Et flertal i Folketinget har besluttet at genoptage støtten til den nye centralregering i Mali, som fremover vil få omkring 175 millioner kroner om året i bistandsmidler. Mogens Jensen siger, at han har en tro på, at regeringen vil gøre op med korruptionen.

Professor Holger Bernt Hansen fra Center for afrikanske studier på Københavns Universitet er ikke positiv over udviklingen i Mali, men vurderer over for Politiken, at det er nødvendigt at støtte Malis regering, fordi landet ellers kan blive en rede for terrorrister.