»En fantastisk vanskelig sag for SF«

To opfattelser om udlændingepolitik støder sammen i SF. Det gør diskussionen meget vanskelig for partiet, vurderer politisk kommentator.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmålet om udlændingeaftalen og det meget omtalte pointsystem er en fantastisk vanskelig sag for SF, fordi det gør op med et tidligere dogme i partiet om, at alle, der kommer til Danmark, skal behandles lige.

Det vurderer politisk kommentator Peter Goll, som er tidligere rådgiver for SFs Holger K. Nielsen.

- På den anden side kan det være en mulighed for SF med dette pointsystem at tale om, hvordan integrationen fungerer, i stedet for at tale om, om det er muslimer eller ej, der kommer til landet, siger Peter Goll.

Han vurderer, at netop den opfattelse støder sammen med den gamle garde i SF, der ser sagen som et opgør med hele den tankegang om lighed, de synes er helt grundlæggende i partiet.

Det er folketingsmedlemmer som for eksempel Kristen Touborg, Özlem Cekic og Pernille Frahm, traditionelt venstreorienterede SF'ere, der står over for Villy Søvndal og ledelsen, som skal holde fast i alliancen med Socialdemokraterne, vurderer Peter Goll.

- Og så er der den unge generation af SF'ere, som har prøvet at reformulere partiet med udlændingepolitikken, og de kan jo godt holdningsmæssigt se pointsystemet som en gave, fordi det kan være med til at lave om på udlændingespørgsmålet i Danmark og betyde, at vi begynder at tale om, hvad det er for kvalifikationer, der skal til for at integrere sig. Hvad skal man gøre som borger frem for bare at diskutere, om man er muslim, siger Peter Goll.

SF har de seneste år bevæget sig betydeligt mod højre i udlændingepolitikken, og ingen er længere i tvivl om, at nogle mener noget andet i partiet. Peter Goll vurderer, at der vil komme et oprør fra baglandet, hvis et flertal i folketingsgruppen får pointsystemet igennem.

- Folk fra partiforeninger vil gå ud og kritisere Villy Søvndal. Nogle vil mene, at det skal op på SFs landsmøde og laves om og trækkes tilbage. Det bliver en kamp, men det er ikke det samme, som at det skader SFs troværdighed, siger Peter Goll.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen er et eksempel på, at man kan vinde meget troværdighed som partileder ved at tage kampen med sit bagland og flytte sit parti et nyt sted hen, vurderer Peter Goll.

- Hvis baglandet følelsesmæssigt bliver grebet af det og gør oprør og tager en kamp med Villy Søvndal, så er det mere ærligt ment. Derfor giver det en troværdighed som partileder, at der er en bevægelse, at der er en vis opposition.

Den har Tony Blair og Anders Fogh benyttet sig af, og det kan Villy Søvndal også gøre, men det kræver at han vinder. Hvis han taber, så er meget ødelagt for ham, siger Peter Goll.