En af Venstres mest magtfulde mænd forlader sin post

Venstres partisekretær, Claus Richter, stopper efter otte år på posten. Han mener, at det nu er tid til, at den nyvalgte Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, sætter sit eget hold efter »den sværeste tid i partiets historie«.

En af Venstres mest centrale skikkelser forlader nu sin post. Claus Richter stopper som partisekretær i kølvandet på, at Jakob Ellemann-Jensen lørdag blev valgt som Venstres nye formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Venstre skal nu finde en ny person på en af partiets allermest centrale og magtfulde poster.

Claus Richter forlader således sit job som Venstres partisekretær efter otte år på posten, oplyser partiet i en pressemeddelelse.

Richter siger i pressemeddelelsen, at det har været »en både fantastisk, udfordrende og til tider barsk rejse«, men at han har »nydt hvert et øjeblik«.

Han giver udtryk for, at det er hans egen beslutning at forlade jobbet, og at han nu vil give Venstres nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen, plads til at sætte sit eget hold.

»Vi har været igennem den sværeste tid i partiets historie, og nu skal vi se fremad. Venstre skal have en ny start, og derfor har jeg besluttet, at det også er tid til, at Venstre skal have en ny partisekretær,« siger Claus Richter:

»Beslutningen har på ingen måde været let, for mit hjerte banker fortsat for Venstre, men det er det rigtige. Jakob skal sætte sit eget hold, og jeg ønsker ham alt det bedste med det som med alt andet. Jeg står naturligvis til rådighed for Venstre i den næste periode.«

Richter overtog posten som partisekretær efter Jens Skipper Rasmussen, og det skete kort efter valgnederlaget i 2011, hvor daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen måtte give nøglerne til Statsministeriet videre til Helle Thorning-Schmidt.

Claus Richter har altså haft jobbet i størstedelen af de år, Lars Løkke Rasmussen har stået i spidsen for Venstre.

Et løfte til Ellemann

Nu har Jakob Ellemann-Jensen som bekendt overtaget formandsposten, og han siger i samme pressemeddelelse, at Richter har »været ansvarlig for en ny og mere professionel retning for hele vores organisation«.

»En retning, der rækker ud til både vores vigtige erhvervsliv og til samfundet som helhed. Jeg er meget ked af, at Claus har truffet beslutningen om at stå af her. Heldigvis har han lovet mig, at han altid er i den anden ende af telefonen, hvis jeg har brug for det. Det er jeg glad for. Både Venstre og jeg skylder Claus den største tak for hans utrættelige indsats for vores parti,« siger Ellemann.

Da Venstre i weekenden var samlet til ekstraordinært landsmøde for at vælge en ny formand og næstformand efter Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens dramatiske exit for tre uger siden, holdt Claus Richter en velkomsttale, hvor han på ingen måde lagde skjul på, at de seneste ugers uro i partiet har været voldsomme.

»Aldrig før har vi i vores parti oplevet en formand og en næstformand i et så konfronterende og brutalt opgør. Og aldrig før har vi oplevet, at baglandet har reageret så skarpt,« sagde han fra talerstolen.

»Vi har selv været ansvarlige for det meste inden for egne rækker. Der er ikke andre steder at skubbe ansvaret hen. Der er sagt og skrevet ord, der måske bare skulle have været tænkt. Men alt det er der ikke noget at gøre ved nu,« lød det fra Richter.

En af Venstres mest magtfulde skikkelser

Med Claus Richters afsked siger Venstre farvel til en af partiets mest magtfulde skikkelser.

For hvor det er partiformanden – altså Jakob Ellemann-Jensen – der tegner Venstre politiske linje og strategi, fungerer partisekretæren som Venstres organisatoriske direktør.

Partisekretæren leder således sekretariatet i Venstres landsorganisation og er ansvarlig for Venstres økonomi. Han fungerer også som et bindeled mellem partiets bagland og ledelsen på Christiansborg.

Når tidligere forsvars- og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) for eksempel ofte omtales som Venstres stærke mand og strateg, skyldes det ikke mindst, at han som partisekretær i 1980erne og 1990erne havde afgørende indflydelse på partiets modernisering under først Uffe Ellemann-Jensen og siden Anders Fogh Rasmussens ledelse.

Politisk kommentator Hans Engell beskrev tilbage i 2017 partisekretærens rolle således, at han »sidder på og bestyrer det politiske trafikknudepunkt« i partiet.

Var med til mødet i kælderen

Claus Richter har som partisekretær skullet navigere Venstre gennem en omskiftelig og til tider svær tid.

Han blev partisekretær på et tidspunkt, hvor partiet for første gang i ti år var kommet i opposition, og to et halvt år senere røg partiet ud i et formandsopgør som følge af Lars Løkke Rasmussens såkaldte »tøjsag«.

Formandsopgøret kulminerede på Venstres hovedbestyrelsesmøde i Odense i juni 2014, og Richters rolle på det berømmede møde er bl.a. beskrevet i tidligere forsvarsminister Carl Holsts (V) erindringsbog »Carl – Prisen for et liv i politik«.

»Richter indledte mødet med at fortælle om hele sagen, om indkøbet af tøjet, og hvad der var sket, siden Ekstra Bladet bragte den første artikel næsten en måned forinden,« skriver Carl Holst i bogen:

»Han var klar over, at han skulle passe på, hvilken side han stod på i forhold til sin egen fremtid. Han gjorde sig umage med at agere neutralt.«

Senere på hovedbestyrelsesmødet deltog Claus Richter i det berømmede kældermøde mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen under Odense Congress Center – et møde, der som bekendt endte med, at Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen fortsatte i deres respektive roller som daværende formand og næstformand.

Siden har Claus Richter stået i spidsen for Venstres organisation gennem årene i regering og har nu som partisekretær skullet navigere gennem endnu et formandsopgør i partiet, der altså endte med både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens afsked.

Claus Richters afgang kommer i kølvandet på en anden udskiftning i toppen af Venstre, der fandt sted tirsdag.

Her blev ledelsesposterne i partiets folketingsgruppe på Christiansborg således fordelt, efter Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som formand og tidligere udlændingeminister Inger Støjberg som næstformand på lørdagens landsmøde.

Fremover vil Ellemann selv varetage jobbet som gruppeformand – en post, Kristian Jensen ellers fik i begyndelsen af august, da han stadig var næstformand.

Sophie Løhde afløser Ellemann som Venstres politiske ordfører, mens Karsten Lauritzen, der ellers offentligt har ytret interesse for gruppeformandsposten, bliver ny gruppenæstformand. Også Støjberg får plads i gruppeledelsen, mens Erling Bonnesen fortsætter som gruppesekretær.