»En af de største skandaler i nyere tid«: S og DF vil have undersøgelseskommission af Skat

En undersøgelseskommission skal undersøge krisen i Skat til bunds, lyder opfordringen fra S og DF.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti ønsker en undersøgelseskommission af Skat. Det skriver de to partiers formænd i en fælles pressemeddelelse. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folketingets to største partier opfordrer regeringen til at nedsætte en undersøgelseskommission.

Den skal kulegrave krisen i Skat, lyder det i en fælles pressemeddelelse fra de to partier.

»En af de største skandaler i nyere tid er krisen i Skat. Mere end noget andet er den ved at ødelægge befolkningens tillid til vores myndigheder,« siger S-formand Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

»Vi ønsker én gang for alle at få afklaret, hvad der er gået galt i Skat. Derfor opfordrer vi regeringen til hurtigst muligt at nedsætte en undersøgelseskommission.«

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tilføjer:

»En tilbundsgående undersøgelse skal gøre os klogere, så vi kan undgå lignende skandaler i fremtiden.«

»Og det er forudsætningen for, at vi kan genopbygge tilliden til Skat og den samfundskontrakt, vi har med hinanden om, at alle bidrager.«

»Vi er nået til den erkendelse, at befolkningens tillidsbrud til Skat nu er blevet så stort, at den eneste måde vi kan komme videre på er ved en tilbundsgående undersøgelse. Tiden er inde til at trække en streg i sandet og sige, at skandalerne i Skat skal undersøges én gang for alle«, siger Mette Frederiksen.

»Undersøgelsen skal være grundig, men den skal også være færdig. Det må ikke tage for lang tid. En model kan være, at vi får indsigt i konklusionerne løbende, så vi kan handle på dem,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Alternativet foreslog allerede i sidste uge en kommission. Dermed er der flertal for idéen.

Spørgsmålet om en kommission har spøgt på Christiansborg den seneste tid.

Mette Frederiksen brugte sin 1. maj-tale på at beskyde V-næstformand og tidligere skatteminister Kristian Jensen. Han er den, der har været skatteminister længst i perioden - nemlig fra 2004 til 2010.

Analysen fra kommentatorerne lyder da også, at en stor undersøgelse af Skats nedtur kan blive farlig for Kristian Jensen.

Hans partifælle og tidligere forsvarsminister Carl Holst taler åbent for en undersøgelse - og ifølge BT er en håndfuld andre Venstre-folk enige.

LÆS MERE