Embedsmand skrev omstridte linjer

Nye forklaringer i Skattesagskommissionen afslører, at der er åben strid om, hvornår rygterne om Kinnocks seksualitet begyndte at vandre i Skatteministeriet.

Produktionsdirektør Steffen Normann Hansen ankommer til afhøring i Skattesagskommissionen 29 januar 2013. I dag forklarer han sig igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere produktionsdirektør, Steffen Normann Hansen, påtager sig nu at have forfattet et udkast til de efterhånden meget berømte fire linjer, som Skatteministeriet sommeren 2010 ville have med i Helle Thorning-Schmidt (S) og Stephen Kinnocks skatteafgørelse.

Linjerne spiller en central rolle i skattesagen, fordi topchefer fra Skat København har forklaret, at de opfattede linjerne som en slet skjult bemærkning til rygterne om Kinnocks homoseksualitet. Og det vil være et eklatant forsøg på magtmisbrug, hvis myndighederne har forsøgt at snige privatfølsomme oplysninger ind i en officiel afgørelse fra Skat.

Ved de tidligere afhøringer i Skattesagskommissionen er det kommet frem, at der findes forskellige versioner af de meget omtalte linjer, og det har udløst spekulationer om, hvorvidt andre, måske endda tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), havde forfattet et forslag til det afsnit, ministeriet ville have ind i afgørelsen.

Men Steffen Normann Hansen har netop erkendt, at han kort inden et møde 13. september 2010 fik linjerne udleveret af daværende departementschef Peter Loft og skrev dem igennem, hvad der forklarer de forskellige versioner.

»Jeg synes, at de var skrevet lidt snørklet, så jeg skrev dem, som jeg synes, at de skulle være,« har Normann Hansen netop fortalt Skattesagskommissionen.

Han har også forklaret, at Loft alene ønskede at få linjerne med for at demonstrere, at Skat havde været særdeles grundig i behandlingen af Thorning og Kinnocks sag.

»Peter ønskede at vise, at alt var kigget igennem,« forklarede Normann Hansen med reference til Peter Loft.

De to daværende direktører i Skat København, Erling Andersen og Lisbeth Rasmussen, har begge tidligere fortalt kommissionen, at de opfattede linjerne som en direkte reference til rygtet om Kinnock. Normann Hansen erkender, at parterne ikke var enige om, hvorvidt de skulle med, men forsøgte at nedtone tvisten:

»Både Erling Andersen og Lisbeth Rasmussen synes, at linjerne er overlødige - at det står implicit i afgørelsen. Men Peter var den sidste, der havde ordet, og så tog Erling dem med i tasken. Da samtalen sluttede, var det min forventning, at linjerne kom med,« sagde Normann Hansen i dag.

Under skattesagen havde Normann Hansen titel af produktionsdirektør. Da skattemyndighederne i januar i år tilbagerullede sin struktur til en adskillelse mellem skatteregionerne og Skatteministeriets departement - netop for at undgå en ny sag med beskyldninger om politisk indblanding i en skattesag - blev Normann Hansen direktør for Skats kundeservice.

Normann Hansen har i dag generelt forsøgt at nedtone ministeriets indblanding i sagen. Han har fortalt, at han end ikke overvejede, om ministeriets top stak hænderne for dybt ned i sagsbehandlingen.

»Og Peter Loft har på intet af møderne givet udtryk for, at den afgørelse skulle have været anderledes,« sagde Normann Hansen.

Dagens afhøring har også afsløret en åben strid om, hvornår rygtet om Kinnocks seksualitet overhovedet begyndte at vandre i Skatteministeriet. Kommissionen har henvist til, at både daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og rådgiver Peter Arnfeldt har forklaret kommissionen, at de hørte rygtet i midten af august. Normann Hansen fastholder, at han først kan have hørt det i slutningen af august.

»Jeg hører det første gang op imod 1. september,« sagde Normann Hansen med reference til, at Thorning og Kinnocks skatterådgiver, Frode Holm, først havde et møde med Skat København i udgangen af august.

Normann Hansen er en af skattesagens absolutte nøglepersoner, fordi han var til stede på stort set samtlige af sagens afgørende tidspunkter. Han deltog sommeren og efteråret 2010 i faktisk alle væsentlige møder og agerede under forløbet højre hånd for daværende departementschef, Peter Loft.

Steffen Normann Hansen sugede stor opmærksomhed til sig under den tidligere afhøring af ham i slutningen af januar.

Skattesagskommissionen afdækker, om Skatteministeriets top anført af daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) forsøgte at påvirke udfaldet af Thorning og Kinnocks skattesag sommeren 2010. Under forrige afhøring forsøgte den 1,98 m høje Normann Hansen at overbevise kommissionen om, at Skatteministeriets top ikke havde blandet sig uretmæssigt i sagsbehandlingen. Ikke desto mindre afslørede afhøringen drypvist det stik modsatte.

For undervejs - med afsæt i de talrige e-mails, som kommissionen er i besiddelse af - viste det sig, at ministeriet ikke kunne modstå fristelsen til at snage i Skat Københavns arbejde: Normann Hansen blev afsløret i at være parat til at bruge de oplysninger, som Thorning havde sendt til Justitsministeriet om Kinnocks opholdsmønster i Danmark, da hun i oktober 2009 ville have sin mand på skødet til huset på Østerbro.

Det kom også frem, at Normann Hansen var parat til at forhindre Thorning-Schmidt i at få et bindende svar fra Skat, inden Skat Københavns behandling af sagen var afsluttet. Og af en anden e-mail fremgik det, at Normann Hansen sommeren 2010 ville have fremskyndet en pressemeddelelse, så regeringen ikke nåede at blande sig.

Normann Hansens ufrivillige afdækning af ministeriets interesse for Thornings sag blev sprogligt symboliseret ved, at han gentagne gange under afhøringen i januar sagde »vi« om sagsbehandlingsforløbet, men rettelig skulle have sagt »de« om Skat København.