Embedsmænd frikendes i Christiania-sag

Topembedsmænd i Justitsministeriet frikendes i Christiania-sagen. Justitsminister Karen Hækkerup (S) fremlægger senere i dag resultaterne fra den undersøgelseskommission, der har gransket topembedsmænd i Justitsministeriets rolle i forbindelse med Christiania-sagen, erfarer Berlingske.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To højtplacerede embedsmænd i Justitsministeriet frikendes i sag om vildledning af Folketingets retsudvalg - også kaldet Christiania-sagen - der første til tidligere Justitsminister Morten Bødskovs afgang. Det erfarer Berlingske.

Det sker efter, at den tidligere departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow i sidste uge blev afhørt om deres rolle i sagen. Kilder forklarer til Berlingske, at den nedsatte undersøgelseskommission med forhenværende højesteretsdommer Per Sørensen i spidsen forventer at frikende de to topembedsmænd, der siden december sidste år har været fritaget fra tjeneste efter mistanke om, at de var med til at fabrikere den løgn, der første til vildledning af Folketinget.

Justitsminister Karen Hækkerup vil ifølge Berlingskes oplysninger senere i dag offentliggøre undersøgelseskommissionens konklusioner.

Tidligere Justitsminister Morten Bødskov måtte i december trække sig som minister, efter at Berlingske kunne afsløre, at han og daværende formand for Folketingets Retsudvalg Anna Baastrup (SF) bevidst havde givet retsudvalget forkerte oplysninger om aflysningen af et planlagt besøg på Christiania i 2012, som Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard også skulle deltage i. Først blev aflysningen begrundet med, at politidirektør Johan Reimann ikke kunne deltage på den specifikke dag. Men i december sidste år kunne Berlingske så afsløre, at det ikke var den reelle begrundelse, men at aflysningen skyldtes »et skærpet trusselsbillede«. Det fik flere partier til at indkalde tidligere Justitsminister Morten Bødskov i samråd, hvilket efterfølgende kostede ham jobbet som justitsminister, fordi han her erkendte, at der var tale om en konstrueret løgn. En løgn, som tidligere departementschef og afdelingschef i Justitsministeriet var under mistanke for at bidrage til.

Få dage efter sin tiltrædelse som Justitsminister besluttede Karen Hækkerup efter opfordring fra statens advokat - Kammeradvokaten - at indlede et tjenstligt forhør af daværende departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow fra tjeneste.

»Jeg finder det afgørende, at embedsmændenes rolle i sagen bliver grundigt belyst, og jeg lægger vægt på, at den tjenstlige undersøgelse gennemføres hurtigst muligt,« sagde Hækkerup den gang.

I mere end fire måneder har kommissionen bag lukkede døre afFordi kommissionen har vurderet, at de to embedsmænd ikke har begået ulovligheder forventes det nu, at de to topembedsmænd kan fortsætte i deres stillinger.

Ifølge Berlingskes oplysninger vil rapporten blive offentliggjort kl. 14.00  i dag.

Opdateres..