Embedsmænd afhøres for åbne døre

Trods store protester fra vidnernes advokater vil dørene ikke blive lukket, når tre embedsmænd sætter sig i vidneskranken torsdag formiddag.

Når afdelingsleder i Skat København, Inger Sommer Hansen, afdelingsleder Hanne Dahl Kofoed og tidligere specialkonsulent Søren Hansen vidner foran skattesagskommissionen torsdag formiddag, vil det ske for åbne døre med pressen på tilhørerrækkerne.

- Vores afgørelse er, at vi ikke her fra starten vil lukke dørene eller lukke referatforbud, så vi vil følge den linje, vi har lagt indtil nu. Når vi kommer tæt på personlige oplysninger, kører vi langsomt frem, og der kan opstå en situation, hvor vi må lukke dørene, sagde kommissionsformand Lars E. Andersen i det nedlagte retslokale i Søborg for kort tid siden.

Afgørelsen falder til trods for stor protest fra især Inger Sommer Hansens advokat, Nicolai Westergaard.

- Forløbet i den seneste tid har vist, at visse medier ikke har holdt sig for gode til at skaffe sig fortroligt materiale ofte ledsaget af urigtige og vildledende postulater, som fremstår som påstående kendsgerninger, sagde advokaten.

Medlemmer af pressen, som er mødt op til dagens afhøringer, blev hørt inden skattesagskommissionens afgørelse om åbne døre, og her blev der argumenteret for, at dørene ikke skulle lukkes, eftersom sagen har stor offentlig interesse.

Dagens vidner i skattesagen blev kørt direkte til døren til de nedlagte retslokaler i Søborg på grund af den voldsomme offentlige interesse for sagen.

- Vi har fået lavet en ordning, så vores folk bliver kørt helt til døren. Det er for at beskytte medarbejderne. Jeg blev selv noget overrasket over, hvordan pressen kastede sig over Peter Arnfeldt. Det handler om, at det skal være en så tryg oplevelse som muligt for mine medarbejdere, og derfor tilbyder vi at køre dem derop og hente dem igen, siger direktør i Skat København, Erling Andersen.

Skattesagen går torsdag ind i en afgørende fase, når de første embedsmænd afhøres af undersøgelseskommissionen i Søborg, fortæller lektor og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Embedsmænd er spændende, fordi de jo i de fleste skandalesager, for eksempel Farumsagen og Tamilsagen, sidder med nøglen til at finde ud af, hvad der er sket. De har været med til de centrale møder med politikere og ledende embedsmænd, eller de har fået refereret, hvad andre kommer tilbage og fortæller fra møderne, siger Roger Buch.