Elveteran og Aalborg-rådmand stiller op til EU-valg næste år

Per Clausen, rådmand og tidligere folketingsmedlem, er blandt otte kandidater for Enhedslisten til EU-valg.

Per Clausen har både været i Folketinget og i lokalpolitik. Nu vil han til Bruxelles for Enhedslisten. (Arkivfoto). Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Enhedslisten skal finde en ny spidskandidat til næste års europaparlamentsvalg, er en partiveteran blandt de otte på stemmesedlen.

Tidligere folketingsmedlem og nuværende rådmand for Klima og Miljø i Aalborg Kommune Per Clausen vil nemlig til Bruxelles og EU-Parlamentet.

Det fremgår af opstillingslisten til næste EU-valg på partiets hjemmeside.

Ved en urafstemning skal partiets medlemmer vælge en EU-spidskandidat blandt de otte kandidater. Resultatet godkendes endeligt på partiets årsmøde 27.–29. maj.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens nuværende medlem af EU-Parlamentet, kan ikke genopstille.

Han falder for partiets rotationsprincip, da han før turen til Bruxelles i 2019 sad i Folketinget for Enhedslisten.

Rotationsprincippet betyder, at medlemmer ikke kan genopstille til et valg efter mere end sammenhængende syv år som folkevalgt. Det gælder dog ikke for en byrådspolitiker, da det ikke er et fuldtidsjob.

Per Clausen sad i Folketinget for Enhedslisten fra 2005 til 2015 og var i en periode partiets gruppeformand. Han var også en overgang EU-ordfører og medlem af Folketingets Præsidium.

Siden 2014 har han siddet i Aalborg Byråd, hvor han desuden siden 2018 har været rådmand for Klima og Miljø. Per Clausen er også medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse.

Blandt de andre syv kandidater til EU-valget for Enhedslisten er blandt andre Frederikke Hellemann. Hun er i dag kontorleder for Nikolaj Villumsen i EU-Parlamentet.

Enhedslisten har aldrig fået mere end én kandidat valgt til EU-Parlamentet.

På partiets årsmøde sidste år blev en ny EU-politik vedtaget.

Væk røg kravet om dansk udmeldelse af EU her og nu. Udmeldelse skal ikke længere være et mål i sig selv, men i stedet er partiets plan A, at EU skal ændres indefra.

Øjeblikkelig EU-exit havde ellers været en del af Enhedslisten partiprogram siden grundlæggelsen i 1989.

/ritzau/