ELs revolution skaber heftig debat

Berlingskes læsere er ikke just begejstrede for Enhedslistens bebudede revolution.

Per Clausen møder stor modstand blandt Berlingskes læsere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Der gik ikke lang tid, fra Per Clausen kiggede i krystalkuglen med en revolution i tankerne, før Berlingskes læsere fløj til tasterne.

Det er indtil videre blevet til over 170 kommentarer på Berlingskes Facebookside og over 120 kommentarer på netudgaven af artiklen, hvor Enhedslistens top proklamerer, at revolutionen kommer inden 20 år, hvilket blandt andet betyder, at staten overtager hovedparten af bankerne, fondsbørsen lukker, ansatte overtager virksomhederne og militæret nedlægges.

Og det er ikke just en ideologi, Berlingskes debatlystne læsere deler med Enhedslisten. Det er svært at finde en enkelt kommentar, der sympatiserer med regeringens tidligere støtteparti. Det handler i højere grad om, hvor uenige de er. Men en stor fællesnævner for de mange kommentarer er, at mange læsere sammenligner Enhedslisten fremtidsscenarie med DDR og Sovjetunionens kommunisme.

- Sovjet og alle de mange andre mislykkede fuldskalaforsøg på statskommunisme burde have lært os én ting: Hellere acceptabel ulighed og fuld frihed frem for fuld lighed og ingen frihed, skriver Jakob Bagterp.

Og Ole Juul er ikke bare enig, men direkte vred.

- Tænk at frasige den virkelige verden i den grad, og være så rådden i sin menneskeopfattelse, at han kan melde sådant noget bræk ud i "vores allesammens leverum" - som om 98% af landets borgere ikke kan tænke selv, men skulle være afhængige af hans diktatoriske betonverden!

Andre stiller spørgsmålstegn til, hvordan Enhedslisten har tænkt sig, at det skulle hænge sammen.

- Hvad forestiller Enhedslisten sig, at Danmark skal leve af? Nogle socialist-romantikere skal lege frelsere, VELVIDENDE, at i fx de socialistiske sydeuropæiske lande er alle LIGE FATTIGE - bortset fra den stenrige magtens elite, skriver Ursula Overgaard.


Mens andre stiller sig uforstående overfor Per Clausens formulering omkring en ikke-voldelig revolution.

- "Bør forløbe uden vold"?  Ja tak. "Bør" er i den grad en vag formulering. Med denne udtalelse må man antage, at Per Clausen absolut ser vold som et legitimt middel i revolutionen, skriver Kristian Jensen.

Andre tager Per Clausens ord med ro og tvivler på den egentlige støtte til partiet.

- Forhåbentlig er der ikke så mange forskruede mennesker som deres 12% stemmeandel indikerer i de sidste målinger. Personligt tror jeg, at mange af ren og skær protest, når de bliver spurgt af meningsmålings firmaerne, siger at de vil stemme på EL. Når valget kommer, vil fornuftigt tænkende mennesker forhåbentligt vende tilbage til de partier, der vil menneskene godt, og ikke ønsker diktaturer hvor ordet, som f.eks. dette, er ikke er frit, skriver Svend Bie Christensen.

Og det er ikke kun læserne, der har meninger om Enhedslistens revolutionstanker. Politisk kommentator og politisk redaktør på Politiko, Bent Winther, mener slet ikke, at Enhedslistens vælgere ønsker revolution,  de Radikale kan ikke genkende partiet, Socialdemokraterner og Venstre tager afstand fra udmeldingen, mens også Berlingskes blogger Søren Pind ytret sin mening med indlægget "Enhedslisten har ret ..."