Ellen Trane efterlyser bedre ledelse i sundhedsvæsnet

Der er tilført milliarder til sundhedsvæsnet. Men der er problemer med planlægning og styring, siger minister.

Arkivfoto. Der er tilført milliarder til sundhedsvæsnet. Men der er problemer med planlægning og styring, siger minister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Vi kan ikke spare mere.

Sådan lød det i august fra cirka 100 klinikchefer og oversygeplejersker på Rigshospitalet i et opråb til politikerne.

Og opråbet er blevet hørt af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der tirsdag havde indbudt en kreds af de ansatte i sundhedsvæsnet, der har rejst kritik, til et møde.

Efter mødet står det klart, at der er en række udfordringer i det danske sundhedsvæsen. Men det skyldes ikke nødvendigvis mangel på penge, mener ministeren.

Hun påpeger, at regeringen har tilført sundhedsvæsnet 3,8 milliarder kroner og altså ikke skåret ned. Nu gælder det om at sikre, at de penge gavner patienterne mest muligt.

»Vi havde en rigtig god drøftelse om de ledelsesmæssige udfordringer, der er. At ting, der kan lade sig gøre på et hospital, der siger ledelsen nej andre steder,« fortæller Ellen Trane Nørby.

»Jeg tror, at det er ekstremt vigtigt, at vi får sikret, at vi får nogle bedre ledere i vores sundhedsvæsen.«

Hun understreger, at det danske sundhedsvæsen er stærkt og leverer en høj kvalitet.

»Men nedenunder det er der nogle ledelsesmæssige udfordringer. I nogle regioner er der for langt mellem beslutningerne til det, man oplever ude i afdelingerne. Andre steder har man problemer i forhold til prioriteringer og vores styringssystem.«

Med det mener sundhedsministeren for eksempel, at der for nogle hospitaler kan være en økonomisk tilskyndelse til at indkalde patienter ad flere omgange frem for at samle alle undersøgelser på en dag.

Mener du ikke, at der er mangel på penge?

»Der er nogle steder, at man oplever, at man har for få ressourcer. Andre steder oplever jeg, og det er jeg sådan set blevet bekræftet i i dag, at man har for dårlig planlægning.«

»Og at vores afregningssystem ikke nødvendigvis understøtter en god planlægning.«

/ritzau/