Ellemann vil halvere momsen i lyset af coronakrisen

Venstre vil halvere momsen i resten af 2020 for at øge forbruget og skabe arbejdspladser efter coronakrise.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen (ARKIVFOTO) (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter ugevis med corona-nedlukning og tab af arbejdspladser skal der gang i forbruget igen. Det er nøglen til at få skabt tusindvis af arbejdspladser over hele landet.

Det mener Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Forud for aftenens partilederdebat på DR og TV2 foreslår han at give danskerne flere penge til at købe.

Helt konkret vil Jakob Ellemann-Jensen halvere momsen fra 1. juni og resten af 2020. Det skal skabe op mod 10.000 arbejdspladser, siger Venstres formand.

»Danmark står i en alvorlig og meget dyb krise. På bare to måneder er der kommet 50.000 flere ledige i Danmark. Der er over 170.000, der er sendt på lønkompensation. Vi har simpelthen brug for at få genstartet dansk økonomi,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

I dag er momsen 25 procent. Den skal ifølge Venstre halveres til 12,5 procent i resten af 2020. Det betyder ifølge Venstres beregninger, at en vare, som koster 100 kroner i dag med fuldt gennemslag, vil koste 90 kroner efter ændringen.

Forslaget vil ifølge Venstres formand samlet set give danskerne en skatterabat på et tocifret milliardbeløb. Det skal finansieres ved at optage lån frem for eksempelvis at skære i den offentlige sektor:

»De penge kan vi låne, fordi vi har ført en ansvarlig økonomisk politik og har en bundsolid økonomi. Vi var det land i EU, som sidste år havde det største overskud på vores budgetter. Det betyder, at vi har råd til at optage lån,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Risikerer vi ikke, at regningen for lånefinansieringen blot kommer senere, og vi måske mister arbejdspladserne igen?

»Der kommer en regning. Men regningen ved ikke at gøre noget nu vil være langt større. Hvis jeg har valget mellem en lille regning og en meget større regning, hvor folk samtidig mister deres arbejde, så ved jeg godt, hvad jeg foretrækker,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Hvorfor er det lige momsen, I vælger at tage fat I?

»Momsen vil gøre alt billigere. Lige fra grøntsagerne i supermarkedet over tøj til børnene og middagen på den lokale restaurant. Det vil komme hele Danmark og alle danskere til gode. Høje og lave - alle vil få gavn af det her,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han forventer dermed, at der vil blive skabt arbejdspladser i hele landet, hvis der kan samles flertal for forslaget.

»Der er rigtig mange, der har mistet deres arbejde. Der er mange, der frygter at miste deres arbejde. Det her skal være med til at holde hånden under gode danske arbejdspladser,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Den nye momssats bringer Danmark ned under EU's generelle minimumssats. Men Venstre vil gå efter at få dispensation i den ekstraordinære krisesituation.

»Vi står i den mest alvorlige økonomiske krise i hele EU's historie. Man har vist sig fra EU's side at være fleksible, når medlemslandene har bedt om fleksibilitet. Det har jeg en forventning om, at man også vil være på det her punkt,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han håber, at der hurtigt vil kunne samles flertal for forslaget i Folketinget, så halveringen af momsen vil kunne træde i kraft fra 1. juni.

Politisk ordfører hos Enhedslisten Pernille Skipper blev forud for partidebatten torsdag aften konfronteret med forslaget om halveringen af momsen.

Hun mener, at store virksomheder, der har fået skattelettelser de seneste år skal bidrage mere.

Frem for at halvere momsen i en periode som Venstre foreslår, vil Pernille Skipper hellere sætte dagpenge og kontanthjælpstaksten op.

»Moms er en flad skat og rammer også skævt, men hvis man gerne vil skabe mere efterspørgsel og få gang i hjulene, så må man målrette det til dem, der har mindst,« siger Pernille Skipper.

/ritzau/