Ellemann vil afblæse Løkkes SV-drøm: »Venstre hører hjemme i den borgerlige familie«

Jakob Ellemann-Jensen gør klar til at droppe Lars Løkke Rasmussens ambition om en SV-regering, præcis som Kristian Jensen opfordrerede Venstre til, hvis han blev formand for Venstre. Ellemann-Jensen åbner samtidig for Nye Borgerlige.

Bliver Jakob Ellemann-Jensen Venstres næste formand skal Venstre ikke gå efter en regering med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Han afviser ikke Nye Borgerlige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det var Kristian Jensens melding i Berlingske om, at Venstre i hans øjne skulle droppe Løkkes ambition fra valgkampen om en SV-regering, der fik krisen i Venstre til at rulle sidst på sommeren.

Til sidst trak både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen sig som bekendt som formand og næstformand, men vælger Venstres landsmøde Jakob Ellemann-Jensen som ny formand for partiet - en post, som han netop har annonceret sit kandidatur til - lægger den nye formand sig på linje med Kristian Jensen og trækker Venstre tilbage i den borgerlige lejr.

Det siger han i et interview med Jyllands-Posten.

»Mette Frederiksen har valgt at basere sin regering på den yderste venstrefløj, og derfor er diskussionen ikke længere aktuel. Venstre hører hjemme i den borgerlige familie. Det er der, vi skal søge opbakning til at indtage Statsministeriet. Vi skal selvfølgelig samarbejde med socialdemokraterne og De Radikale. Men ét er samarbejde. Noget andet er regeringssamarbejde.«

Så du kommer ikke til at gå til valg på en SV-regering?

»Nej, det gør jeg ikke. Men jeg håber også, at valgkampen ligger lidt ude i horisonten,« siger Jakob Ellemann, hvis mål er, at Venstre skal stå i spidsen for en borgerlig-liberal regering.

For at samle de borgerlige partier igen efter splittelsen oven på Løkkes melding om en SV-regering under valgkampen, vil Ellemann stille sig i spidsen for at genetablere den tillid, »som led et knæk i den seneste periode,« som han siger.

Mens Lars Løkke Rasmussen afviste enhver form for samarbejde med Nye Borgerlige og Pernille Vermund, vil Jakob Ellemann-Jensen, hvis han bliver formand for Venstre, ikke på forhånd udelukke at samarbejde med nogen, men han vil ikke acceptere ultimative krav, siger han til Jyllands-Posten.

Venstre skal vælge ny formand og næstformand for Venstre på et ekstraordinært landsmøde den 21. september.

Jakob Ellemann-Jensen er den første, der melder sit kandidatur til en af de to poster.