Ellemann slår fast: Debat om danskhed burde slet ikke være opstået

Venstres politiske ordfører nægter at forholde sig til sine partifællers udlægning af, om partiet har stemt for en »kvajet« eller »klodset« formulering om at være dansk. Vi bør holde debatten om parallelsamfund på sporet, mener Jakob Ellemann-Jensen.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) vil nødigt afspore debatten om parallelsamfund med en debat om danskhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne i Folketinget har en bekymring.

En bekymring om, at »der i dag er områder af Danmark, hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør over 50 procent.«

Denne bekymring vedtog et flertal af partier i Folketinget - V, LA, K og DF - torsdag at stå bag.

Men debatten efterfølgende har ikke handlet særlig meget om politikernes bekymring. I stedet har den handlet om en anden formulering i den tekst, der blev vedtaget.

»Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark,« står der.

Vender man den formulering om, står der, at flertallet i de omtalte boligområder ikke er danskere - hvilket en lang række politikere og debattører har klandret partierne for på de sociale medier.

Venstres indfødsretsordfører, Jan E. Jørgensen, kaldte søndag formuleringen for »kvajet«, men blev senere modsagt af partiets udlændingeordfører, Marcus Knuth.

»At nogen har misforstået ordlyden er, hvad det er. Men den er på ingen måder klodset,« sagde han til Ritzau.

Partiets politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, nægter dog at forholde sig til sine partifællers udlægninger - for det vil bare afspore debatten yderligere, forklarer han.

»Jeg kan godt forstå, at det er den nemme debat at tage. Men i al respekt, så er det jo ikke interessant. Det interessante er, hvad debatten egentlig handler om. Den handler om, hvorvidt vi ønsker at bekæmpe parallelsamfund i Danmark - og det gør vi,« siger Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske.

Forkert debat

Ikke desto mindre er der en masse folk, der nu debatterer det her på de sociale medier på baggrund af den formulering, I vedtog forleden. Var den formulering i orden?

»Jeg tror helt ærligt ikke, det er det, folk interesserer sig for. Men hvis vi har lavet en vedtagelse, som kan misforstås, så er det uheldigt. Man bør så også bare vide - og det gør du også - hvad Venstre egentlig mener på det her område.«

Men er jeres politik så ikke fuldstændig druknet i debatten om danskhed og den konkrete formulering?

»Jo, og det er en skam. Og det forsøger du nu at bidrage yderligere til, og det er også en skam.«

Jeg spørger jo bare helt konkret til, at jeres indfødsretsordfører i går kalder det en “kvajet” formulering: Er det også din holdning som politisk ordfører?

»Hvis vi har lavet en vedtagelse, som folk misforstår, så har det ikke været hensigten. Hvad man så vil kalde den formulering, det må man gøre op med sig selv. Vores hensigt har bare hele tiden været, hvordan vi bedst bekæmper parallelsamfund. Vi har ikke ønsket at lave et skel mellem, hvornår man er rigtig dansker eller ej.«

(interviewet fortsætter under opslaget)

Men debatten har jo netop handlet om det skel...

»Ja, og de, der har udelagt det på den måde, ved jo nok også godt selv, at det ikke er, hvad vi mener med vedtagelsen. Lad os nu få debatten tilbage på sporet i stedet for at snakke om formuleringen i vedtagelsen.«

Hvad er så i din optik den rigtige debat?

»At det er bekymrende, at der er områder i Danmark, hvor der ikke er danske værdier, som dominerer. Det er bekymrende, der er mange kvinder med anden etnisk baggrund end dansk, der står udenfor arbejdsmarkedet. Det er noget, vi skal gøre noget ved. Det er det, debatten bør handle om - ikke ordkløveri,« siger Jakob Ellemann-Jensen.