Ellemann, Pape og resten af blå bloks ledere har holdt møde

Onsdag formiddag har partilederne i blå blok holdt møde hos Venstre. Valg ventes udskrevet klokken 13.

De blå partiledere håber på, at det ender med et borgerligt flertal efter næste valg. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt til pressemøde onsdag klokken 13, og det er ventet, at hun udskriver folketingsvalg.

Onsdag formiddag har lederne af partierne i blå blok talt om den kommende valgkamp, da de mødtes hos Venstre på Christiansborg.

Jakob Ellemann-Jensen (V), Søren Pape Poulsen (K), Morten Messerschmidt (DF), Pernille Vermund (NB), Alex Vanopslagh (LA) og Inger Støjberg (DD) var til stede.

»Jeg tror, det vil være meget mærkeligt, hvis statsministeren ikke udskriver valg nu,« siger Ellemann-Jensen ifølge DR.

»Og det tror jeg, at jeg kan sige på alles vegne, det glæder vi os til. Nu er det tid til at spørge vælgerne, om de tror, de har råd til fire år mere med Mette Frederiksen. Det tror vi ikke Danmark har,« siger Venstres formand.

Både Ellemann-Jensen og Pape har meldt sig som statsministerkandidater. Men ingen af de andre partiledere i blå blok har på forhånd sagt, hvem de peger på.

Til gengæld har meldingen været, at det venter man med til efter et folketingsvalg.

Derfor skal Ellemann-Jensen og Pape ikke kun duellere mod Mette Frederiksen, men også mod hinanden i kampen om at blive statsminister.

Og den duel begynder altså formentlig officielt onsdag eftermiddag efter klokken 13.

Venstre har allerede indkaldt til pressemøde klokken 14 på Christiansborg. De Konservative har meddelt, at Pape vil være på Højbro Plads i København klokken 13.30.

»Det vigtigste for os er, at vi får en borgerlig regering,« siger Pape ifølge DR.

»Når stemmerne er talt, kan det være, at det her helt giver sig selv. Men at have en debat om et eller andet teoretisk, vil jeg ikke bruge så meget tid på.«

»Jeg vil bare sikre mig, at vi får et borgerligt flertal i Danmark, og får vi det, så har I i hvert fald et løfte fra min side om, at der bliver dannet en borgerlig regering,« siger Pape.

Det vil ikke være helt uventet, hvis Mette Frederiksen udskriver folketingsvalg netop nu.

Støttepartiet De Radikale meldte før sommerferien ud, at statsministeren skulle udskrive valg senest i forbindelse med Folketingets åbning – den fandt sted tirsdag – for ellers ville De Radikale vælte S-regeringen.

De Radikale vil »have renset luften« i dansk politik og væk fra en etpartiregering.

Det var De Radikales konklusion efter Minkkommissionens rapport, som kom før sommerferien, og hvor der var kritik af Mette Frederiksen, regeringen og embedsværket i forbindelse med håndteringen af aflivningen af alle mink under coronakrisen.

I alt 14 partier stiller op til folketingsvalget. Moderaterne med eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen i front, Frie Grønne og Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, er nye partier på stemmesedlen.

/ritzau/