Ellemann-Jensen om Rohde-exit: Ikke et lyn fra en klar himmel

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, beklager Jens Rohdes udmeldelse, men livet går videre, siger han og afviser intern splittelse om udlændingepolitikken.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

At den mangeårige Venstre-profil Jens Rohde i denne weekend smækker med døren og forlader partiet, tager man til efterretning, men det kommer ikke som den store overraskelse, forklarer Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

»Man skal altid være i det parti, hvor man føler sig hjemme. Det gør Jens ikke i Venstre længere, og det må jeg bare tage til efterretning,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Synes du heller ikke, at han gør det?

»Jeg synes, Venstre er et liberalt og rummeligt parti med højt til loftet og langt til døren, så jeg synes sådan set godt, at der er plads til Jens Rohde.«

Jens Rohde skifter fra Venstre til Det Radikale Venstre, og i en kronik i Politiken søndag angiver han Venstres skeptiske EU-kurs og seneste udlændingestramninger som primære årsager til sit opsigtsvækkende partiskifte.

Jens Rohde, der var partiets politiske ordfører gennem en årrække med Anders Fogh Rasmussen som Venstres leder, har ved flere lejligheder ytret sig kritisk om partiets linie.

På den baggrund er det ikke en stor overraskelse for Jakob Ellemann-Jensen, at Rohde tager den ultimative konsekvens.

»Det er altid trist at miste Venstre-folk, men dog går livet videre. Jeg havde ikke lige set en udmeldelse her og nu, men jeg vil sige, at det er heller ikke et lyn fra en klar himmel, at Jens ikke føler sig hjemme i partiet, så han føler, at han er nødt til at trække stikket,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Som politisk ordfører er Ellemann-Jensen uenig i Jens Rohdes kritik af Venstres aktuelle politik på asyl- og udlændingeområdet.

»Der er ingen tvivl om, at der er stramninger i vores udlændingepolitik, og derfor er det også noget, der bliver debatteret inderligt og grundigt blandt andet i Venstres folketingsgruppe. Det er noget, vi bruger meget tid på at diskutere, for det er nogle seriøse stramninger. Men verden har også ændret sig, og vi befinder os i en helt ekstraordinær situation, og det bliver vi simpelthen nødt til at forholde os stil. Jeg kan sagtens forstå mange af de reaktioner, hvor mange siger, at det er voldsomt, men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det er nødvendigt og rigtigt det, vi gør,« siger han.

Samtidig afviser han, at der hersker intern splittelse i partiet om kursen på området.

»Når vi debatterer de her ting grundigt, er det ikke fordi, vi er splittede, men fordi vi tager det meget seriøst,« siger han.

Om Jens Rohdes kritik af Venstres holdning til EU stiller Jakob Ellemann-Jensen sig uforstående.

»Hvad angår Europa-politikken må jeg sige, at jeg betragter mig selv som i den grad europæer, og vi forholder os i Venstre, mener jeg, fornuftigt og rationelt til de områder af politikken, vi diskuterer. Vi skal jo ikke synes  at alt er vidunderligt, bare fordi det er noget, vi beslutter i EU-regi. Det synes vi jo heller ikke bare, fordi vi beslutter noget i Folketinget. Vi forholder s til det politiske og ikke bare til afsenderen. Jeg mener ikke, at Venstre er skeptisk over for EU, som Jens Rohde hævder,« siger han.