Ellemann-Jensen: Mødre til børn i Syrien er terrorister

Regeringen meldte tirsdag ud, at man ville hente mødre og børn hjem fra Syrien. Stik imod tidligere meldinger.

Jakob Ellemann-Jensen (V) mener, at regeringen skulle have fokuseret på et internationalt tribunal, når det kommer til de danske kvinder, som sidder i syriske flygtningelejre. (Arkivfoto) Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen mener, det er en fejl, at Danmark vil tage mødrene med, når man henter de danske børn, som sidder i fangelejre i Syrien hjem.

Det siger han efter, at regeringen tirsdag aften meldte beslutningen ud.

Udmeldingen fra regeringen kommer, efter at en taskforce har udarbejdet en redegørelse i sagen. Rapporten indeholder blandt andet en sikkerhedsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Jakob Ellemann-Jensen mener ikke, der er noget, der har ændret sig i sikkerhedsvurderingerne fra PET og henviser til taskforcens rapport om forholdene i Syrien. Her foreslås et internationalt samarbejde som en løsning.

»I Venstre ville vi have forfulgt et internationalt tribunal, hvor mødrene var blevet dømt for deres forbrydelser. Og det havde været svært. Men nogle gange er man nødt til at gøre ting, selv om de er svære,« siger han.

Ellemann-Jensen forklarer, at der i rapporten står, at det godt kan lade sig gøre at hente børnene hjem.

»jeg mener, at det er forkert, at mødrene kommer hjem. De mødre, de er terrorister og de skal behandles sådan.«

»Men det er godt, at børnene kommer hjem. De trænger til omsorg og til at blive reddet fra deres forældre og den grusomme situation, de var havnet i,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

I sikkerhedsvurderingen fra PET vurderes det, at der er en risiko for, at de danske børn kan blive radikaliserede i fangelejrene.

Derfor er Ellemann-Jensen også tilhænger af at børnene skal hjem hurtigst muligt.

»Det kan kun gå for langsomt med at få de her børn hjem, men nej, vi skal ikke have mødrene med,« siger han.

Han holder ved at et internationalt tribunal ville være vejen frem hvis det stod til Venstre.

»Jeg mener, at man skulle have forfulgt det spor, som handler om en international retsorden. Jeg har set det fungere i praksis, og jeg ved, hvad det betyder for de mennesker, der er blevet udsat for uhyrligheder.«

»Jeg synes, det er forkert, at man bare har efterladt muligheden for at lade retfærdigheden ske fyldest overfor de kvinder,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/