Ellemann hilser erhvervslivets genåbningsplan velkommen: »Forhåbentlig kan det lægge pres på regeringen«

Venstre og Konservative er meget positive over for Dansk Erhvervs plan for genåbningen af Danmark, som dog også møder stor skepsis fra andre partier for sin optimistiske udformning.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, opfordrer regeringen til hurtigst muligt at få udarbejdet en genåbningsplan, så danskerne kan få »et perspektiv«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Erhverv har lanceret en detaljeret og konkret plan for en genåbning af Danmark. Planen er bygget op over en særlig model, hvor forskellige dele af samfundet genåbnes hver 14. dag, under forudsætning af at tallene for coronasmittede og indlagte holdes på bestemte niveauer.

Efter den plan vil det meste af Danmark være genåbnet i juni, mens de fleste restriktioner vil være udfaset inden udgangen af april.

De Konservative og Venstre er positivt indstillet over for forslaget, der minder meget om det, som Jakob Ellemann-Jensen (V) har lagt frem i Politiken.

»Forhåbentlig kan det her være med til at lægge pres på regeringen for at lave en hurtigere og mere omfattende genåbning, og vigtigst af alt en plan, som er så vigtig for at give folk et perspektiv,« siger Venstre-formanden.

Andre partier er mere skeptiske over for planen fra Dansk Erhverv.

»Det er lige optimistisk nok. Jeg er bange for, at man sender et forkert signal til alle dem, som allerede nu går ud og fester. Jeg ønsker at se nogle flere beregninger, før vi tager stilling til en plan,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

»Jeg savner et sundhedsfagligt belæg, for vi er nødt til at vide, hvad de enkelte genåbninger betyder for det daglige antal smittede. Vi står helt sikkert i en anden situation i maj, men at alle restriktioner vil være ophævet, tør jeg simpelthen ikke love,« siger Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for De Radikale.

Der skal laves en plan

Venstre har selv fremlagt en plan for genåbningen, blandt andet fordi de mener, at regeringen trækker processen ud. Også De Konservative mener, at regeringens drøftelser med Folketingets partier går for langsomt.

»Regeringen burde have fremlagt en plan for længst og må nu tage sig sammen og få beregnet, hvordan vi gradvis kan genåbne Danmark forsvarligt,« siger Per Larsen (K).

Stinus Lindgreen (R) er skeptisk over for det manglende sundhedsfaglige belæg i Dansk Erhvervs forslag til en genåbningsplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

På trods af den skeptiske tilgang til Dansk Erhvervs forslag mener Dansk Folkeparti og De Radikale også, at der skal udarbejdes en plan for genåbningen med en rækkefølge for, hvad der skal åbnes hvornår.

De to partier er imidlertid ikke overbeviste om, at et coronapas skal være en forudsætning for at genåbne festivaler og andre store forsamlinger.

»Det vil skabe et A- og B-hold i befolkningen, hvor de, som ikke kan tåle eller vil have en vaccine, ikke har de samme muligheder,« siger Liselott Blixt.

Socialdemokratiet vil ikke kommentere, om planen fra Dansk Erhverv er realistisk, men partiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, skriver til Berlingske, at man »selvfølgelig lytter til erhvervslivet«.