Ellemann: DF-kritik af USA-ambassadør er latterlig

Dansk Folkeparti forsøger at at koge suppe på en pølsepind siger Uffe Ellemann-Jensen, efter DF kritiserer USAs tidligere ambassadør for at blande sig i Muhammedsagen.

James P. Cain var ambassadør for USA i Danmark fra 2005 til 2009 Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Hagemann Bro

Et nyoffentliggjort dokument fra Wikileaks viser, at den amerikanske ambassadør i 2006 spillede en aktiv rolle for at forhindre Jyllands-Posten i at genoptrykke Muhammed-tegningerne, af frygt for en ny krise. Ambassadøren ringede blandt andet til Jyllands-Posten og Statsministeriet. 

Dokumentation: Læs dokumentet fra Wikileaks

Dansk Folkeparti er chokeret over ambassadørens rolle, skriver Politiken. Men det forstår Uffe Ellemann-Jensen slet ikke.

Tværtimod roser Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993 roser den amerikanske ambassadør, James P. Cain, for at forhindre en ny krise mellem Vesten og den muslimske verden.

- Det var godt diplomatisk arbejde. Det er naturligt, at den amerikanske ambassadør blander sig i sager, der også vil få indflydelse på amerikanerne, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Tema: Wikileaks-afsløringerne

- Dansk Folkeparti er igen milevidt fra virkeligheden. Hvis ambassadøren havde truet med økonomiske repressalier, så er det klart, at der havde været en sag - men det gør han jo ikke. Det er et forsøg på at koge suppe på en pølsepind. At nogen vil puste sig op og være forargede over det forekommer nærmest latterligt, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han udgav i november bogen “Nu gik det lige så godt – men så gik verden af lave” om blandt andet Muhammedsagen. Her skriver Ellemann, at hverken amerikanerne eller englænderne var tilfredse med Muhammedsagen - i modsætning til den almindelige danske selvforståelse. Derfor forstår han godt den amerikanske ambassadørs motiver.

- Det var et udmærket initiativ. Cain var en fremragende ambassadør og han gjorde meget ud af at have et bredt netværk i Danmark. Muhammedsagen og den ballade, der opstod, blev i USA og England set på med lige dele forundring og bekymring, siger Uffe Ellemann-Jensen, som i sin tid som chefredaktør på dagbladet Børsen husker, at han selv var i jævnlig kontakt med flere ambassadører.

- Da jeg engang for mange år siden var chefredaktør på en avis, talte jeg jævnligt med de ambassadører, som jeg kendte fra de store ambassader, når der var ting de var interesseret i. Det var helt naturligt, og et naturligt led i både ambassadørens og chefredaktørens arbejde, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Interview med USA-ambassadøren: Jeg kæmpede for Fogh