Ellemann bryder tavsheden om muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet: »Det ser ud til, vi kan nå hinanden på nogle stræk«

Venstres formand erkender samtidig, at han begår et »løftebrud«, hvis hans parti ender med at gå i regering med Socialdemokratiet.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, erklærede i weekenden, at hans parti »fortsætter forhandlingerne med Socialdemokratiet de kommende dage«. Han tilføjede, at det kræver indhold »ud over det normale politiske ambitionsniveau«, såfremt Venstre skal indgå i et forpligtende samarbejde med Mette Frederiksens parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter mere end en måned med sonderinger og forhandlinger med fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) om en ny regering sætter Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nu ord på sit syn på forhandlingerne.

Det gør han i et længere interview med TV 2 News sendt mandag eftermiddag.

Her erklærer Venstre-formanden, at Venstre og Socialdemokratiet nærmer sig hinanden i forhandlingerne.

Direkte adspurgt, hvorvidt han er på vej i regering med Mette Frederiksen, svarer Jakob Ellemann-Jensen:

»Måske. Det er i hvert fald værd at afsøge muligheden for det,« siger Venstres formand og tilføjer:

»Det ser ud til, vi kan nå hinanden på nogle stræk.«

Ellemann afviste flere gange under valgkampen, at han ville gå i regering med Socialdemokratiet. Han erkender derfor også, at der er tale om et løftebrud, hvis han ender med at gå i regering:

»Lad os nu kalde en spade for en spade. Selvfølgelig er det et løftebrud. Jeg gik til valg på at blive statsminister, og det blev jeg ikke. Det bliver jeg nødt til at acceptere. Det kan jeg ærgre mig over, men jeg kan også vælge at sige, at nu kan jeg forsøge at få det bedste ud af de mandater, Venstre har.«

Jakob Ellemann-Jensen erklærede i weekenden på Twitter, at hans parti ville fortsætte forhandlingerne med Socialdemokratiet »de kommende dage«.

Han tilføjede, at det kræver indhold »ud over det normale politiske ambitionsniveau«, såfremt Venstre skal indgå i et »forpligtende samarbejde« med Mette Frederiksens parti.

»Det synes jeg ikke nu«

Udmeldingen fra Venstres formand kommer i kølvandet på en weekend, hvor De Konservative meldte sig ud af de efterhånden langtrukne forhandlinger om en ny regering.

Facebook skrev partiets formand, Søren Pape Poulsen, lørdag eftermiddag:

»Jeg har været oprigtigt interesseret i at se, hvor meget vi kunne nærme os hinanden.«

»Men: Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og det jeg har sagt om en sådan regering. Politik handler i høj grad også om troværdighed,« uddybede han.

Under valgkampen bedyrede Søren Pape Poulsen, at han bestemt ikke gik med planer om at skulle indgå i en bred regering efter valget, men efter valget, hvor partiet fik et alt andet end prangende resultat, talte Pape om, at De Konservative potentielt kunne indgå i en bred regering alligevel.

»Jeg lovede før valget, at uanset hvem der bliver statsminister, så går mit parti konstruktivt til enhver forhandling med ambitionen om at gøre Danmark til et endnu bedre land. Det står jeg ved,« skrev Pape lørdag og føjede til:

»Men det betyder ikke, at jeg mener, at Det Konservative Folkeparti skal gå i en socialdemokratisk ledet regering med Mette Frederiksen som landets statsminister. Det synes jeg ikke før valget. Og det synes jeg ikke nu.«

Forhandlingerne om at danne en ny regering har været i gang i omkring fem uger, men antallet af partier, som sidder med ved bordet, er faldende.

I weekenden meldte De Konservativ sig som bekendt ud, og forrige uge blev Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige siet fra.