Ellemann: At skærpe tonen over for Trump ville være »fuldstændig idiotisk«

42 procent af danskerne mener, at Danmark bør være mindre imødekommende over for USAs præsident, end tilfældet er i dag. Men det ville aldrig gå godt i den politiske virkelighed, mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen.

En ting er at mene noget om Trump, men at skærpe tonen over for USAs præsident ville være »idiotisk«, mener Uffe Ellemann-Jensen. Foto: Søren Bidstrup, Ólafur Steinar Gestsson og EPA/Shawn Thew Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toldbarrierer, manglende NATO-sikkerhed og slækkede klimaambitioner.

De politiske signaler fra USAs præsident Donald Trump fik tidligere på ugen flere af Folketingets partier til at kræve en skærpet dansk tone, når statsminister Lars Løkke Rasmussen i dag mødes med Trump i Det Hvide Hus. Det skrev Jyllands-Posten.

42 procent af danskerne mener ligeledes, at Danmark bør være mindre imødekommende overfor USAs nye præsident, end tilfældet er i dag. Det viser en ny Megafonmåling for TV 2 og Politiken.

Netop derfor er det også »godt, at udenrigspolitikken ikke skal til folkeafstemning«, mener tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V).

Ifølge ham ville det nemlig være »fuldstændig idiotisk«, hvis statsministeren i dag skærpede tonen og gik hårdere til USAs præsident.

»Jeg ved godt, at ganske mange danskere mener, man bare skal tegne og skrive og sige, hvad man har lyst til. Men sådan er virkeligheden bare ikke uden for Danmarks grænser,« siger han.

Uffe Ellemann-Jensen mener derimod, at Lars Løkke Rasmussen bør forsøge at få »et så godt forhold til USAs præsident som muligt« - for USA er uanset præsidenten en af Danmarks vigtigste allierede.

»USA har været vores sikkerhedsgaranti lige siden anden verdenskrig sluttede. Det er dem, der har sørget for, at vi i fred og ro har kunnet udvikle det fredelige og frie velstandssamfund, vi har i dag. Vi har haft en amerikansk sikkerhedsparaply over Europa, og det er helt afgørende nødvendigt, at USA bliver ved med at holde den paraply oppe for os,« forklarer den tidligere udenrigsminister.

Det er ifølge Ellemann-Jensen klart, at Løkke skal fortælle Trump, at vi i Danmark går ind for frihandel og et stærkt forsvarssamarbejde.

»Men der er vild forskel på at lægge vores egne synspunkter frem, og så det der med at skærpe tonen over for USAs præsident. Lars Løkke er der jo ikke for at markere sig i forhold til de hjemlige caféborde i Danmark, men for at markere sig overfor den mand, der nu engang sidder i Det Hvide Hus,« siger han.

Forsvaret vil blive omtalt

Flere danske politikere - bl.a. Mette Frederiksen (S) og Kristian Jensen (V) - har tidligere udtalt sig yderst kritisk om Donald Trump.

Og den tyske kanslerkandidat Martin Schulz (SPD) vinder i øjeblikket frem på at kalde Trumps retorik for »misogynistisk, anti-demokratisk og racistisk«.

Uffe Ellemann-Jensen selv har også udtalt sig kritisk om Trump, som han i august kaldte »en trussel mod den frie verdens sikkerhed«.

Men hvis han var i Løkkes sko i dag og skulle mødes med præsidenten, så forsikrer han, at det ville ske på en »høflig og ordentlig måde«.

»Hvis du vil prøve at nå frem med dit budskab, så skal du gøre det på en respektfuld måde - ikke ved at sparke manden over skinnebenet. Sådan er det bare,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

I et interview med Berlingske fortæller statsministeren, at Donald Trump bl.a. forventes at ville tale om NATO-samarbejdet og Danmarks militære indsats mod IS. Og begge punkter kan vi »roligt stå på mål for«, påpeger den tidligere udenrigsminister.

»Det vil selvfølgelig nok blive påpeget, at vi skal bruge flere penge på forsvaret. Men det står heldigvis også i regeringsgrundlaget, og regeringen har udtalt flere gange, at de godt er klar over, vi i Danmark bruger for få penge på forsvaret i øjeblikket,« siger Uffe Ellemann-Jensen.

Mødet med USAs præsident finder sted kort før kl. 21 dansk tid i Det Ovale Værelse.