Elevformand: Politikere, drop jeres urealistiske målsætning

Danske Skoleelever mener, målet om at 30 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse i 2025 er urealistisk, når kun 20 procent af de unge vejledes individuelt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne kan godt droppe målsætningen om, at 30 procent af en ungdomsårgang skal gå på en erhvervsskole i 2025. Det mener Agnete Vienberg Hansen, formand for organisationen Danske Skoleelever.

Hun betegner målet som urealistisk, fordi kun et mindretal af eleverne vil få individuel vejledning i valg af studieretning.

»Man siger, at vejledningen fokuseres, og på papiret lyder det pænt. Men det betyder, at kun 20 procent kan få individuel vejledning. Resten skal selv finde ud af det, og så tror jeg ikke, at det lykkes at nå målet om at få flere til at tage en erhvervsuddannelse,« siger hun.

Agnete Vienberg Hansen mener, det er en »kæmpefejl« at fokusere vejledningen, som man gør.

»Politikerne må vide, at når der er så mange uddannelser og så mange forskellige retninger inden for hver uddannelse, kan det være uhyre svært for os elever at finde ud af, hvad vi skal vælge,« siger skoleelevernes formand.

Hun ser dog andre elementer i reformen, der trækker i den rigtige retning. For eksempel kravet om, at man som minimum skal have karakteren 2 i dansk og matematik i folkeskolen for at komme ind på en erhvervsskole.

»Det sender et signal om, at der rent faktisk er faglighed, og det er et godt tegn,« fastslår Agnete Vienberg Hansen.

I dag søger 19 procent af de unge ind på en erhvervsuddannelse lige efter skolen.