Elever får ny national klageinstans mod mobning

Forældre og elever kan klage over mobning i en ny national klageinstans. Det har et bredt flertal aftalt.

Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Konservative er blevet enige om at oprette en ny klageinstans, hvor forældre og elever kan klage over manglende indsats mod mobning. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Hvis elever og forældre oplever, at skolen ikke reagerer ved mobning, så kan de fremover klage til en national klageinstans.

Det har Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Konservative aftalt lørdag, oplyser Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

I første omgang skal elever og forældre i folkeskolen indbringe deres klage til kommunalbestyrelsen. Og i friskoler eller gymnasier, skal sagen tages til bestyrelsen.

Hvis ikke forældre og elever får medhold her, har forældrene mulighed for at klage til den nationale klageinstans i Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM).

Forældrene kan eksempelvis klage, hvis skolen ikke har en antimobbestrategi eller ikke reagerer i konkrete tilfælde med mobning.

Klageinstansen får mulighed for at komme med påbud og sanktioner mod skolerne. Det kan betyde, at der kan blive tilbageholdt tilskud, eller i særligt grove tilfælde kan skolerne helt miste tilskud.

Partierne i aftalen forventer dog, at der kun i yderste konsekvens vil blive brugt sanktioner mod skolerne.

Psykolog Anna Bjerre, der er ekspert i mobning og direktør på Girltalk.dk mener, at klageinstansen kan hjælpe forældre og elever med at blive hørt.

- Jeg tror ikke, at det alene kommer til at gøre noget, men jeg synes, at det er en vigtig del af det at komme mobning til livs, siger hun.

- Det er bestemt ikke alle familier, der har ressourcerne til det (at klage, red.). Det er ikke måden at løse mobning på, men man gør opmærksom på, at der er et problem, der eksisterer.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) luftede tanken om en klageinstans i september.

Den gang fik idéen om en klagemulighed kritik fra blandt andet foreningen Skoler og Forældre. Men forslaget fik også ros fra blandt andet Danske Skoleelever, der var meget begejstrede for forslaget.

Partierne har afsat 2,6 millioner kroner til indsatsen. Pengene kommer i forlængelse af de 42 millioner kroner, der er sat af i satspuljen til at komme mobning til livs.

/ritzau/