Elbæk: S kan ikke længere tryne sine støttepartier

En S-regering kan ikke tryne sine støttepartier, som Thorning gjorde, siger Alternativets leder, Uffe Elbæk.

En S-regering kan ikke tryne sine støttepartier, som Thorning gjorde, siger Alternativets leder, Uffe Elbæk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alternativet vil aldrig acceptere at blive trynet som støtteparti af en socialdemokratisk ledet regering. Som det skete for Enhedslisten og SF under Helle Thorning-Schmidts S-R-SF-regering.

Det siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

»Regeringen skal behandle sine støttepartier ordentligt i et respektfuldt samarbejde. Vi vil aldrig acceptere det forløb, da vi så, hvordan Thorning-regeringen behandlede Enhedslisten og SF,« siger Uffe Elbæk.

»Sådan arbejder vi slet ikke i Alternativet.«

Han roser, at Enhedslisten fremover eksempelvis kunne gå efter at vælte en S-ledet regering, hvis den for eksempel aftaler en blå skattereform med de borgerlige. Det besluttede Enhedslistens hovedbestyrelse søndag

»Det er en god beslutning. I Alternativet diskuterer vi også, hvordan vi forholder os til en S-ledet regering. Enhedslisten kalder det »røde linjer«. Hos os hedder det »grønne linjer«,« siger Uffe Elbæk.

Han vil ikke uddybe, hvad Alternativets »grønne linjer« betyder. Men partiet lægger særlig vægt på klima og ulighed, forklarer han.

Men hvis Socialdemokratiet ikke makker ret, så giver I magten til Lars Løkke Rasmussen, som I ikke vil pege på som statsminister?

»Vi har fået argumentet igen og igen og endnu en gang. Vi må bare sige til dem: Spillereglerne har ændret sig,« siger Uffe Elbæk.

»Vi kommer ikke til at acceptere den måde at samarbejde på, som man så i Thorning-regeringen,«

Enhedslisten ændrer 25 års parlamentarisk praksis som støtteparti for en S-ledet regering.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, siger i en skriftlig kommentar:

»Hovedopgaven nu er selvfølgelig at vælte Lars Løkke. Men det er ikke ligegyldigt, hvilken politik der kommer i stedet for.«

Uffe Elbæk venter samme krav fra SF og De Radikale.

/ritzau/