Elbæk: 50.000 danskere skal kunne fremtvinge et lovforslag

Den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk vil udstyre befolkningen med initiativretten til at fremsætte lovforslag. Han er dog ikke parat til at gøre politikerne overflødige og lade danskerne stemme via NEM-id.

Uffe Elbæk: 50.000 danskere skal kunne fremtvinge et lovforslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

50.000 danskere skal kunne fremtvinge en afstemning i Folketinget.

Sådan lyder det fra stifteren af partiet Alternativet, Uffe Elbæk, der med sit forslag om et Åbent Ministerium vil gøre det muligt for danskerne at udøve en mere direkte indflydelse på lovgivningen.

»Hele ambitionen er at skabe en bedre demokratisk bro mellem diskussionen blandt politikerne på Christiansborg og det, der sker ude i samfundet,« siger Uffe Elbæk.

Han mener, at politikerne på Christiansborg i flere tilfælde har vendt det døve øre til protester fra befolkningen. Blandt andet i forbindelse med det omstridte salg af en del af aktierne i DONG Energy til Goldmann Sachs tidligere i år, eller da flere tusinde borgere protesterede mod stramningen af offentlighedsloven i 2013.

»Der er ingen tvivl om, at der de seneste år er kommet en stigende kløft mellem politikerne på Christiansborg og det, der optager folk uden for Christiansborg. Det her er en måde at løfte den brede diskussion ind i folketingssalen, så vi skal forholde os til det,« siger han.

Den tidligere radikale kulturminister vil dog ikke gå skridtet videre og lade danskerne få mulighed for at hugge bremserne i for allerede fremsatte lovforslag.

»Det ligger ikke nogen veto-ret i det her forslag. Hvis 50.000 danskere bakker op om et givent lovforslag, så skal det behandles i folketingssalen på samme måde, som hvis et lovforslag var stillet af et folketingsmedlem eller regeringen. I sidste ende er det os, der som folkevalgte skal kunne beslutte, om et lovforslag skal gå igennem,« siger Uffe Elbæk.

Han mener ikke, at forslaget er et opgør med det repræsentative demokrati til fordel for et direkte demokrati, hvor folk kan sidde ude i stuerne og stemme om alskens lovforslag ved at logge på med eksempelvis NEM-id.

»Jeg har stor respekt for det repræsentative demokrati. Min fantasi rækker ikke til, at folk skal stemme om tingene ude bag skærmene. Men jeg kan godt forestille mig, at borgerne involveres mere i det repræsentative demokrati end i dag og give folk mulighed for at ytre sig mere direkte. Men i sidste ende skal det være os folkevalgte, der træffer beslutningen,« siger han.

Forslaget er sendt til Folketingets udvalg for forretningsorden, som efter planen skal se på sagen i begyndelsen af 2015.