EL vil stille Venstre i prekær situation med børnecheck-forslag

Sidste år sagde Venstre ja til et forslag, der skulle sikre, at udbetalingen af børnepenge følger dansk lov. Nu genfremsætter Enhedslisten forslaget, og partiet er spændt på at se, hvad regeringspartiet nu stemmer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten vil efter sommerferien genfremsætte et beslutningsforslag om børnechecken i Folketinget, som de Konservative fremsatte sidste år, skriver Jyllands-Posten.

En afstemning vil stille Venstre i noget af et dilemma: Skal partiet stemme direkte modsat af, hvad det gjorde som oppositionsparti? Eller vil regeringspartiet fastholde sin nye position om, at kampen om børnechecken må tages op som en politisk diskussion i Bruxelles?

Sidste år støttede både Enhedslisten og Venstre det konservative forslag, som skulle pålægge regeringen »at sikre, at udbetalingen af børnepenge sker i overensstemmelse med den af Folketinget vedtagne lov.«

Den nuværende statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), betegnede som oppositionsleder det som »skandaløst«, at regeringen ikke ville administrere efter gældende dansk lov. Regeringen rettede ind efter en påtale fra EU-kommissionen og udbetalte børnecheck til EU-borgere efter kort ophold i landet.

Dengang mente Venstre og Lars Løkke Rasmussen, at man skulle gå til EU-domstolen med sagen, men det synspunkt har partiet nu droppet og vil i stedet tage en politisk diskussion med de øvrige medlemslande.

Finn Sørensen (Ø), Enhedslistens ordfører for EUs arbejdsmarked, hæfter sig ved, at Venstre som oppositionsparti ikke mente, at det var et problem at ignorere påtalen fra EU-kommissionen.

»De borgerlige partier mente ikke, at der var nogle problemer i forhold til EU. Og det mener de vel stadig. Det er grundlæggende uholdbart, at der ikke bliver administreret efter loven,« siger han til Jyllands-Posten.