EL vil lukke milliardhul med skattekroner

Enhedslisten vil sløjfe skattelettelser, efter det nyeste økonomiske skøn fra Økonomisk Redegørelse melder om færre penge i statskassen end forventet.

Skattelettelserne skal lægges i graven, lyder det fra Enhedslisten, efter offentliggørelsen af Økonomisk Redegørelse mandag har vist, at der er tre milliarder kroner mindre i statskassen end forventet.

»Hvis finansministerens kasseeftersyn skal tages for troende, så står det klart, at en række af de udgiftstunge skatteaftaler, der er gennemført de seneste år, blev lavet på forkerte præmisser. Der er ganske enkelt ikke råd til dem, hvis vi samtidig ønsker at vores velfærd skal holde niveauet,« siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted (Ø), i en skriftlig kommentar.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) bebuder en stram finanslov, og det er ifølge Enhedslisten lig med ringere velfærd, hvis ikke skattelettelserne bliver annulleret.

»Når præmisserne ændres så grundlæggende, bør regeringen, og de forligskredse, der står bag aftalerne, være ansvarlige nok til at bremse op og annullere de skatterabatter, der har vist sig ikke at være råd til,« siger Pelle Dragsted.

»Konkret bør man annullere de planlagte sænkelser af selskabsskatten og topskatten, som endnu ikke er trådt i kraft. Og opgive den planlagt BoligJob-ordning, der koster mere end én milliard kroner,« siger han.

Af de nye tal fra Økonomisk Redegørelse fremgår det, at beskæftigelsen i den private sektor er steget med næsten 45.000 personer siden midten af 2013. Men samtidig er forventningerne til væksten i 2015 nedjusteret en smule på grund af et svagt andet kvartal.