EL vil kulegrave forbindelse mellem bander og ekstremister

Gerningsmanden bag weekendens terrorangreb tilhørte et bandemiljø, og det får Enhedslisten til at kræve en tilbundsgående undersøgelse af bander og religiøs ekstremisme.

Arkivfoto: Pernille Skipper Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Weekendens terrorangreb, der kostede to civile livet og sårede fem politifolk, blev efter al sandsynlighed begået af en mand, der ikke alene var radikaliseret.

Han havde også tilknytning til mere »almindelige« bandemiljøer.

Den sammensmeltning er en så »uhyggelig cocktail«, at Enhedslisten nu kræver en kulegravning af sammenhængen mellem bandemiljøer og ekstremistiske islamistiske strømninger.

»Vi skal have klarlagt, om vi har det tilstrækkelige fokus på og indsats over for ekstremistisk rekruttering i bandemiljøerne,« siger retsordfører Pernille Skipper (Ø).

»Hvordan kan vi sætte ind, så vejen ud af banderne og kriminaliteten ikke bliver den religiøse fanatisme, men i stedet en reintegration i samfundet? Skal indsatsen styrkes i de udsatte boligområder? Kan exitprogrammerne forbedres? Det er alt det, vi skal have klarlagt hurtigst muligt, så vi kan forebygge nye trusler,« siger hun.

Retsordføreren peger på, at der samtidig er behov for en granskning af, om politiet og Politiets Efterretningstjeneste, PET, er tilstrækkelig opmærksomme på den mulige forbindelse mellem organiserede kriminelle i bandemiljøet og religiøse ekstremister.

Eller om PET har været for fokuseret på de stærkt religiøse grupper, mens politiet har taget sig af bandekriminalitet - uden at overveje risikoen for en eventuel sammensmeltning.

»Spørgsmålet er, om PET har haft nok fokus på, at terrortruslen kan komme fra det, man kunne kalde almindelige kriminelle bandemiljøer. Har der været for megen silo-tankegang, hvor PET har haft fokus på de stærkt religiøse grupper, mens det almindelige politi har haft ansvaret for banderne, og hvor oplysninger og informationer ikke i tilstrækkelig grad er blevet delt,« spørger Pernille Skipper.

Hun vil nu tage sagen op med justitsministeren og socialministeren og bede om en grundig redegørelse for myndighedernes viden om og indsats i forhold til sammensmeltningen af bander og religiøs ekstremisme.

Over for Politiken tilkendegiver både Venstre, SF og Dansk Folkeparti, at de bakker op om Enhedslistens forslag.

I kølvandet på terrorangrebet i Paris i sidste måned bad den danske regering efterretningstjenesterne om at redegøre for, hvorvidt de har brug for flere ressourcer i kampen mod terror. Og flere medier skriver onsdag, at regeringen forventes at fremlægge sit udspil til en styrkelse af indsatsen inden for de næste dage.