EL vil have socialt taxameter på uddannelserne

Enhedslisten bakker op om krav til de videregående uddannelser om at tage et socialt ansvar. De studerende skal hellere godt igennem end hurtigt igennem, siger uddannelsesordfører Rosa Lund.

Enhedslisten er meget positive over for uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsens (R) initiativ med kontraktligt at forpligte de videregående uddannelser til at tage et socialt ansvar. Men det burde toppes med et socialt taxameter, siger partiets uddannelsesordfører, Rosa Lund (Ø).

Regeringen vil forpligte de videregående uddannelser kontraktligt til at finde og fastholde elever, der kommer fra ikke-boglige hjem uden for de større byer. Og det er en rigtig god idé, mener Enhedslisten.

»Det er rigtig dejligt, at regeringen endelig begynder at fokusere på, hvordan vi får folk godt igennem og får flere igennem de videregående uddannelser i stedet for det ensidige fokus på at få folk hurtigt igennem,« siger Rosa Lund.

Hvert andet år genforhandler Sofie Carsten Nielsen udviklingskontrakter med de 37 videregående uddannelsesinstitutioner, der tæller alt fra universiteter til professionshøjskoler. Og nu kommer de kontrakter til at indeholde mål for, hvor gode institutionerne er til at opsøge og fastholde de unge, der ellers ikke ville søge ind på en videregående uddannelse.

Men med ordningen bør der følge et socialt taxameter, mener Rosa Lund.

»De universiteter og videregående uddannelser. der løfter en stor del af opgaven, bør få lidt flere penge at gøre det for. Der står også i regeringsgrundlaget, at regeringen vil lave socialt taxameter på ungdomsuddannelserne, så hvorfor ikke gøre det hele vejen,« siger hun.

»Et socialt taxameter er blot en erkendelse af, at nogle studerende koster lidt mere end andre. Og så er det også en erkendelse af, at vi i Danmark gerne vil have lige adgang til uddannelse, og det kræver altså nogle ændringer i systemet,« siger Rosa Lund.

Tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, forventes 79 procent at tage en videregående uddannelse. I kommunerne Odsherred, Læsø og Stevns vil det højst være halvdelen.

»Vi skal finde de mest talentfulde og motiverede unge, og de findes altså ikke kun i Gentofte. Det er ikke socialpolitik, der bedrives her, men et opgør med en politik, der siger, at bekæmpelsen af social arv ikke har noget med de videregående uddannelser at gøre,« siger Sofie Carsten Nielsen.