EL vil have diskussion om terrorloven efter ROJ-dom

Ytringsfriheden og pressefriheden har lidt et nederlag med ROJ TV-dommen, mener Enhedslisten. Derfor må politikerne handle, lyder det.

Højesteret har torsdag slået fast, at ROJ TV ikke får sin sendetilladelse tilbage i kølvandet på en terrordom for agere talerør for den kurdiske organisation, PKK.

Afgørelsen truer både pressefriheden og ytringsfriheden, lyder det fra Enhedslisten, og derfor vil retsordfører Pernille Skipper (Ø) nu have justitsminister Karen Hækkerup (S) til at se på terrorlovgivningen.

»Dommen over ROJ TV er et kæmpe problem for ytringsfrihed og pressefriheden,« siger Skipper i en pressemeddelelse, hvor kalder på politisk handling:

»Det kan ikke være rigtigt, at terrorlovgivningen i et demokratisk land skal betyde, at pressen ikke kan levere information frit uden at frygte for retlige konsekvenser.«

Hun peger på, at ROJ TV »stort set har været eneste informationskilde til en undertrykt kurdisk befolkning«.

»Tyrkiet har et meget anstrengt forhold til ytringsfrihed, er blevet dømt adskillige gange ved menneskerettighedsdomstolen, og er det land i verden, der fængsler allerflest journalister. Derfor måtte kurderne søge deres informationsfrihed ved at placere en TV-station i et andet land. Og derfor har denne dom konsekvenser langt udover Danmarks grænser,« siger retsordføreren.

TV-stationen blev sammen med moderstationen Mesopotamia Broadcast både i Københavns Byret og i landsretten fundet skyldige i at overtræde straffelovens bestemmelse om terrorisme som talerør for PKK.

Fem højesteretsdommere stemte for at følge landsrettens dom, mens to mente, at ROJ TV skulle have lov til at sende igen.

Flertallet begrundede blandt andet afgørelsen med, at ROJ TVs journalistik ikke har været uafhængig og upartisk, og at propagandaen ikke har kunnet dækkes ind under den europæiske menneskerettighedskonventions beskyttelse af ytringsfrihed.

»Terrorloven kan jo åbenbart bruges til at dømme et medie en stor millionbøde og inddrage sendetilladelsen på baggrund af »ensidig og partisk« dækning. Kernen i pressefriheden og ytringsfriheden er netop, at medierne frit kan dække konflikter, og at staten ikke blander sig i, hvilke parter der skal høres, hvornår og hvor meget,« siger Enhedslistens retsordfører.

Hun håber, at ROJ TV nu tager sagen videre til menneskerettighedsdomstolen.