EL vil forbyde salg af energidrikke

Det skal være forbudt at sælge energidrik til børn, mener Enhedslisten, efter læger har advaret mod, at forbruget af drikkene er ved at tage overhånd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hjertebanken og forhøjet blodtryk. Det er nogle af konsekvenserne, når børn og unge bæller energidrik, og ifølge Jyllands-Posten oplever lægerne Giftlinjen på Bispebjerg Hospital stadige flere sager med børn, der må i behandling på grund af de koffeinholdige drikke.

Det får nu Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen (Ø) til at kræve skærpede regler for energidrikke - gerne et decideret forbud mod at sælge dem til mindreårige.

»Energidrikke er meget skadelige for børn og deres evne til at lære. Derfor er det meget vigtigt at stoppe deres indtag af disse drikke,« siger han i en skriftlig kommentar.

»Jeg vil derfor bede fødevareministeren om at overveje, hvilke muligheder han har for at forbyde salget af disse drikke til børn eller i det mindste at kræve, at disse drikke ikke placeres sammen med drikke, der ofte drikkes af børn,« siger Per Clausen.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer supermarkederne til at fjerne energidrikkende fra hylderne i sodavandsafdelingen, hvor de frister børn og unge. Det bliver dog afvist af både Coop og Dansk Supermarked.

»Det virker kynisk, at butikskæderne ikke vil fjerne energidrikke fra sodavandsafdelingerne, selv om placeringen her medvirker til børns forbrug af energidrikke er vokset markant,« siger Per Clausen.

»Det voldsomt stigende forbrug af disse drikke udgør også et generelt sundhedsproblem og det er derfor ærgerligt, at EU har tvunget os til at tillade dem. Set i lyset af udviklingen bør vi overveje at gennemføre en mere offensiv oplysningskampagne om disse drikkes skadelige effekter,« siger Enhedslistens fødevareordfører.