EL vil bremse samarbejde med virksomheder i skattely

Enhedslisten er klar med et beslutningsforslag, der skal sætte en stopper for statens og kommunernes samarbejde med virksomheder i skattely.

Multinationale selskaber som teleselskabet 3 får skjulte skattefordele i Luxembourg. Det fremgår af dokumenter lækket fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers, PwC.

Teleselskabet havde i en periode fra 2011 eneret på at levere bredbånd til statslige institutioner. Og det selvom selskabet har tjent knap halvanden milliard kroner i Danmark uden at lægge en krone i skat.

Enhedslisten vil nu fremsætte et beslutningsforslag, der skal sætte en stopper for virksomheders skattefifleri, oplyser partiets skatteordfører, Frank Aaen (Ø).

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Det er usmageligt af selskabet, at det prøver at undslå sig at betale skat, og det er usmageligt, at Luxembourg har stillet sig til rådighed,« siger han og fortsætter:

»Vi har tænkt os at lave et beslutningsforslag, der siger, at staten skal lave regler, så kommunerne kan sige, at de ikke vil handle med selskaber i skattely, og at staten ikke vil indgå aftaler med selskaber i skattely.«

Enhedslisten var et af de partier, der for få måneder siden indgik en aftale med regeringen om en række initiativer, der skal bremse skattetænkning. Men her lykkedes det ikke partiet at komme igennem med forslaget om at ændre udbudsreglerne, så offentlige myndigheder kan udelukke selskaber, når de byder på en opgave, hvis de er placeret i et skattely.

»Regeringen siger, at det må vi ikke for EU, men det har jeg nu ikke set nogen egentlig dokumentation for, at vi ikke må. Men jeg vil da også gerne se EU rejse en sag over for Danmark om, at vi skal tillade selskaber, der bor i skattely, at få opgaver - for eksempel inden for velfærd eller som her telefoni - i Danmark,« siger Frank Aaen.

Enhedslisten vil med beslutningsforslaget forhindre, at virksomheder som teleselskabet 3, der sender skattekronerne ud af landet, for eksempel kan vinde opgaven med at udbyde bredbånd til staten.

»Og det vil gøre, at selskaber, som betaler skat, kan få opgaven og betale skat på det, de tjener,« siger Frank Aaen, der samtidig opfordrer regeringen til at gå markant hårdere til både EU og lande, der agerer skattely, og til at indføre mere kontrol med virksomhederne og skærpe revisionen med selskaberne.