EL: Ubrugelig løsning fra dagpengekommission

Dagpengekommissionens anbefalinger viser, at det er umuligt at skabe et bedre dagpengesystem for de samme penge, siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der kan ikke skabes et trygt dagpengesystem ud fra Dagpengekommissionens anbefalinger.

Sådan lyder vurderingen fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen (Ø), efter Berlingske Nyhedsbureau er kommet i besiddelse af rapporten, der bliver præsenteret mandag.

Han erkender, at der er nogle mindre forbedringer, som vil medføre, at nogle mister dagpengeretten senere, end de ellers ville have gjort.

Men der er ingen brugbare svar til de mange tusinde, der allerede har mistet deres dagpengeret, konstaterer Finn Sørensen:

»Det er positivt, at man gør muligheden for at genoptjene dagpengeretten mere fleksibel. Det vil betyde, at en mindre gruppe ledige vil komme til at miste dagpengeretten lidt senere end med de nuværende regler,« siger han med henvisning til, at Dagpengekommissionen foreslår at give ledige mulighed for at genoptjene retten til et tredje år med dagpenge, hvis de arbejder i kortere perioder undervejs i ledighedsperioden.

»Men det løser ikke problemet med de mange tusinde, der har mistet deres dagpengeret,« siger Finn Sørensen og fortsætter:

»Samtidig kan vi se, at den mindre forbedring, der er tale om her, den skal jo betales af de ledige selv, ved at man nedsætter dagpengesatsen for de nyuddannede. Det kommer hurtigt til at koste 400-500 kroner om måneden for en ledig nyuddannet. Og så skal de ledige selv betale otte karensdage om året, hvilket vil sige, at der er otte dage om året, hvor de ikke får dagpenge. Det svarer jo til en nedsættelse af dagpengesatsen med over tre procent.«

Han mener, at Dagpengekommissionens anbefalinger i det hele taget bygger på usolidariske løsninger, »der efterlader de ledige, som der ikke er job til, på perronen«.