EL tordner over mørklagte valg-millioner

Enhedslisten kræver en lovændring, der gør det obligatorisk at offentliggøre pengestrømme til politikere og politiske partier.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er dybt problematisk og en »direkte hån mod vælgerne«, at borgmesterkandidaterne ved de kommende byrådsvalg ikke vil oplyse, hvem der betaler for deres valgkamp.

Sådan lyder meldingen fra to folketingspolitikere fra Enhedslisten, der vil have loven på området strammet.

»Det efterlader et indtryk af, at der er noget at skjule, og det kan ingen være tjent med,« siger Per Clausen (Ø), der er spidskandidat til byrådsvalget i Aalborg, i en skriftlig udtalelse.

»For at have sikkerhed for at der ikke sker en sammenblanding af interesser, og for at man ikke kan købe sig til en særlig god forbindelse til borgmesteren, er det nødvendigt med fuldstædig åbenhed omkring denne støtte,« fortsætter Per Clausen.

Berlingske skriver på baggrund af en opringning til borgmesterkandidaterne i landets ti største kommuner, at det kun er et fåtal af dem, der vil fortælle, hvem der betaler til deres valgkampe.

Kun fem af de adspurgte 23 kandidater ønsker at fortælle vælgerne, hvilke lokale virksomheder, fagforeninger og private pengemænd der betaler til deres kampagnekasse forud for valget 19. november. Kun de kandidater, der ikke får nævneværdige beløb, ønsker at lægge oplysningerne om deres - manglende - støtte frem.

Per Clausens partifælle, gruppeformand Stine Brix (Ø), understreger, at der er et behov for at ændre loven om partistøtte.

»Hemmelighedskræmmeriet er jo en direkte hån mod vælgerne. Det er afgørende for at sætte et kvalificeret kryds, at man som vælger har mulighed for at se, hvilke økonomiske interesser som gemmer sig bag politikerne,« siger hun.

Det er ganske enkelt ikke et moderne demokrati værdigt, mener gruppeformanden.

»De lande, vi normalt sammenligner os med, har da også langt mere offentlighed om pengestrømmene til de politiske partier og politikere. Reglerne herhjemme er simpelthen for løse og alt for nemme at omgå. I Enhedslisten kæmper vi for at få ændret loven og håber snart, at de øvrige partier i Folketinget vil være med til at skabe større åbenhed om pengestrømmene,« siger Stine Brix.

I dag er loven sådan, at donorernes navne kun skal offentliggøres ved beløb over 20.000 kroner, og i disse tilfælde skal beløbets størrelse ikke angives.

Helt konkret foreslår Enhedslisten, at alle donationer over en bagatelgrænse på 5.000 kroner skal offentliggøres i partiernes regnskaber og i et centralt register med angivelse af det præcise beløb samt donorens navn, firmanavn, organisationsnavn et cetera.

Ifølge partiet skal alle typer donationer omfattes af kravet om offentliggørelse. Det vil sige donationer til lokale kandidater og lokale partiforeninger og ikke-kontante donationer til en værdi af over 5.000 kroner – for eksempel gratis trykkeaftaler, konsulentbistand, transport og mødefacilitering.

Hverken Frank Jensen (S) eller Pia Allerslev (V) i København, Jacob Bundsgaard (S) eller Bünyamin Simsek (V) i Aarhus, Anker Boye (S), Jane Jegind (V) eller Steen Møller i Odense (K) vil fortælle om deres sponsorer – for bare at nævne kandidaterne i de tre største byer.