EL til rød blok: Stop konflikt med offentligt ansatte

Offentligt ansatte bliver mødt af aggressive arbejdsgivere, mener EL, som vil have det stoppet med et løfte.

Enhedslistens Pernille Skipper mener, at der hersker en aggressiv og konfliktoptrappende adfærd over for ansatte i det offentlige. (Arkivfoto). Nikolai Linares/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Offentligt ansatte skal tydeligt kunne mærke, hvis der sidder et andet flertal for bordenden under overenskomstforhandlinger i næste valgperiode.

Det siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, som mener, at der hersker en aggressiv og konfliktoptrappende adfærd over for ansatte i det offentlige.

»Der er en idé om, at man skal presse citronen mest muligt, når det kommer til offentligt ansatte, i stedet for at sørge for at de har ordentlige arbejdsforhold,« siger Pernille Skipper.

Hun håber, at de resterende partier i rød blok vil afgive et løfte om, at tilgangen til de offentlige ansatte skal tage udgangspunkt i dialog og ikke konflikt.

Situationer som den 25 dage lange lærerlockout i 2013 og statens lockoutvarsel sidste år, som udsprang af en konflikt om de offentligt ansattes spisepause, skal undgås med sådan et løfte.

Løftet er kun en del af et velfærdsudspil, som partiet præsenterer op til folketingsvalget 5. juni. Det fulde udspil bliver først præsenteret tirsdag eftermiddag.

Ifølge TV 2 indeholder velfærdsudspillet også et ønske om minimumsrettigheder til ældre.

Minimumsrettighederne skal sikre dem, der er visiteret til hjemmehjælp, en ret til mindst to bade om ugen og rengøring minimum hver 14. dag.

Derudover skal de ældre have ret til at komme regelmæssigt udenfor.

Netop velfærdspolitikken er vigtig for Enhedslisten at få indflydelse på, hvis partiet skal bruge sine mandater til at støtte en socialdemokratisk regering efter et valg.

»Et rødt arbejdsgiverløfte er et godt udgangspunkt for at genoprette vores velfærd,« siger Pernille Skipper.

»Vi skal sørge for, at de offentligt ansatte føler, at der sidder nogle politikere, som rent faktisk vil give dem nogle ordentlige arbejdsforhold,« siger hun.

Enhedslisten står ifølge Riztau Index, som er et vægtet gennemsnit af flere meningsmålinger, til at få 8,9 procent af stemmerne ved folketingsvalget.

Det betyder, at partiet kan indtage en central position i forhandlingerne om en ny socialdemokratisk étparti regering.

/ritzau/