EL: Thornings flotte ord kræver handling

Statsministeren talte om fællesskab i sin åbningstale. Det glæder Johanne Schmidt-Nielsen, men hun så gerne, at ordene følges af konkrete handlinger.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stærkt fællesskab er grundlag for et godt samfund, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin tale ved Folketingets åbning. Det er helt i tråd med støttepartiet Enhedslistens holdning, men ifølge politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) stemmer ordene ikke overens med regeringens politik.

»Regeringen har med sine reformer skadet det selv samme fællesskab. Forringelserne for arbejdsløse, sygemeldte og mennesker med handicap, undergraver den tryghed, som er nødvendig for et stærkt fællesskab,« siger hun i en skriftlig kommentar.

»Fællesskabet er også svækket som følge af de store nedskæringer på den borgernære velfærd, som er rullet ud over landet gennem de sidste fem år. Vores ældre har fået dårligere omsorg, og vores børn går i børnehaver og vuggestuer, hvor der er blevet længere mellem de voksne,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun undrer sig også over, at statsministeren fremhæver de sociale forbedringer, som regeringen har opnået.

»Jeg tror, der sidder mange rundt omkring og har svært ved at genkende det i deres egen hverdag. Jeg tror for eksempel ikke, at de unge arbejdsløse, der skal leve for det halve på grund af kontanthjælpsreformen, oplever det som en forbedring,« siger EL-ordføreren.

»Derfor vil min opfordring til statsministeren være, at hun skal lade ordene om fællesskab og solidaritet følge af handling. Vi skal have genoprettet velfærden og omsorgen for vores ældre og børn. Vi skal have stoppet den voksende økonomiske ulighed. Og vi skal bekæmpe arbejdsløsheden. Et godt sted at starte er i de kommende finanslovsforhandlinger,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Finansloven skal vedtages i løbet af efteråret, og foreløbig tyder alt på en smal aftale mellem regeringen og Enhedslisten.