EL: Tatovørers viden skal registreres

Det bør være obligatorisk for danske tatovører at stå i et register over hygiejne og viden om farvestoffer, lyder det fra Enhedslisten.

Læs mere
Fold sammen

Hvis du vil udsmykke kroppe med tatoveringer i Danmark, skal du kende til de sundhedsfarer, der er forbundet med at lade nålen danse hen over huden.

Det er holdningen i Enhedslisten, der mener, at danske tatovører skal kunne dokumentere, at de har været på hygiejnekursus og kender til effekten af de farvestoffer, de injicerer deres kunder med.

»Der kan være store risici forbundet med at få en tatovering, hvis ikke tatovøren kan sit kram og har styr på hygiejnen, og det er ikke rimeligt, at forbrugerne selv skal navigere rundt på markedet. Derfor er det nødvendigt at kigge på måden, vi regulerer tatovørerhvervet på,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix (Ø).

Berlingske skriver tirsdag, at landets eneste specialklinik på området, Tatoveringsklinikken på Bispebjerg Hospital, hver uge får to nye patienter, der har fået infektioner eller andre komplikationer efter en tatovering.

I 2013 forsøgte politikerne sig med en mærkningsordning, som skulle give forbrugerne bedre mulighed for at vælge en tatovør med ordentlige forhold. Ordningen gik ud på, at tatovørerne frivilligt skulle lade sig skrive ind i et register, så forbrugerne let kunne gennemskue, om de levede op til basale uddannelseskrav om for eksempel at have været på hygiejnekursus.

Men kun et fåtal af landets tatovører har tilmeldt sig ordningen, og nu foreslår Stine Brix, at man skal overveje at gøre det obligatorisk for tatovørerne at stå i et register, som er let tilgængeligt for forbrugerne.

»Vi bliver nødt til at kigge på, om det skal være et krav for tatovørerne at tilmelde sig en ordning. I dag er det frivilligt, og det er tilsyneladende årsagen til, at mange tatovører undlader at forholde sig til den nuværende ordning. Det kan forbrugerne ikke bruge til noget, og derfor bør vi kigge på, om det skal gøres obligatorisk,« siger sundhedsordføreren.