EL tager skarpt afstand fra »skandaliseret« PET-samarbejde

For Enhedslistens forsvarsordfører er det en gåde, hvorfor PET har indledt et samarbejde med det omstridte amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater, der beskyldes for civile drab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørger man Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), er det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater både skandaliseret, kontroversielt og har for mange lig i lasten.

Derfor stiller han sig uforstående over for, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) i 2008 ifølge Jyllands-Posten indgik en aftale med netop Blackwater om træning af den danske efterretningstjenestes elitestyrker i USA.

»Det er mig ærligt talt en gåde, hvorfor PET skulle samarbejde med et skandaliseret amerikansk sikkerhedsfirma, der er ansvarligt for drab på civile. Jeg kan ganske enkelt ikke se, hvad danske myndigheder skulle lære af dem,« siger Nikolaj Villumsen.

Samarbejdet mellem PET og Blackwater blev ifølge Jyllands-Posten indledt, efter at det blev hele verden bekendt, at det amerikanske lejesoldat-firma angiveligt var involveret i drabene på 17 civile irakere i det centrale Bagdad i 2007.

Retssagen mod Blackwater-livvagterne, der var involveret i aktionen, er netop blevet indledt i New York.

»Blackwater er notorisk kendt for at være dem, der skyder mest - langt mere end alle andre sikkerhedsfirmaer. Og det er altså også et firma, som er meget, meget skandaliseret. Så jeg synes ikke, at PET bør samarbejde med et firma, der har så mange lig i lasten,« fastslår Nikolaj Villumsen.

I en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau skriver PET:

»Medarbejdere fra PET deltog i 2008 i et uddannelsesforløb af fem dages varighed i USA, hvor man havde lejet træningsfaciliteter af det amerikanske firma Blackwater. Uddannelsesforløbet gennemførtes af instruktører fra PET. Endvidere indgik køreundervisning med instruktører fra Blackwater.«

Ifølge Jyllands-Posten er det netop Blackwaters taktiske konvojkørsel, der har været under skarp kritik efter de civile drab.

PET plejer ikke at samarbejde med private firmaer som Blackwater, og derfor efterlyser Nikolaj Villumsen retningslinjer på området.

»Jeg mener helt konkret, at justitsministeren bør svare på, hvad det er, PET har ønsket at samarbejde med Blackwater om, og hvad man gerne ville lære. Jeg forstår ikke, hvad det skulle være. Og så synes jeg ærligt talt, at vi bør have nogle regler i fremtiden, der sikrer, at danske myndigheder ikke samarbejder med dybt skandaliserede og kontroversielle private sikkerhedsfirmaer som Blackwater, der dræber civile,« siger han.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) afviser at kommentere sagen over for Berlingske Nyhedsbureau.