EL: Svar »nej« på babyspørgsmål til jobsamtalen

Bliver man som kvinde spurgt til babyplaner under en jobsamtale, bør man som udgangspunkt altid svare nej – uanset om det er rigtigt eller ej, lyder det fra Enhedslisten.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Det er ulovligt at spørge jobansøgere om babyplaner under en jobsamtale, og derfor bør man altid svare nej, hvis man får spørgsmålet.

Sådan lyder opfordringen fra Enhedslistens ligestillingsordfører, Jørgen Arbo-Bæhr (Ø), efter at en undersøgelse fra fagforbundet HK ifølge Politiken viser, at hver femte kvindelige medlem er blevet spurgt til planer om familieforøgelse under en ansættelsessamtale.

»Jeg undrer mig meget over, at nogle arbejdsgivere synes, der er en grund til at stille sådan et spørgsmål. Jeg opfordrer derfor alle til, at de skal svare nej, uanset om de har eller ikke har planer om at få børn, hvis de får sådan et spørgsmål. Det er jo ulovligt at spørge om,« siger han.

EU-domstolen har afgjort, at det faktisk er tilladt for kvinder at lyve om en eventuel graviditet. Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt 4.000 medlemmer, er 17 procent af alle de kvindelige HKere blevet spurgt om barselsplaner til en jobsamtale, mens det for de 31-40-årige er hver fjerde.

»Det siger noget om, hvordan det går med ligestillingen i Danmark, når der er så mange, der får spørgsmålet. Arbejdsgiverne ved jo godt, at det er en overtrædelse af lovgivningen, når de stiller spørgsmålet. Jeg synes, det er meget, at det er cirka hver femte, og jeg synes, det er et udtryk for, at vi bliver nødt til at tage hul på en bredere ligestillingsdebat i Danmark,« mener Jørgen Arbo-Bæhr.

Han understreger, at han som politiker gerne vil råbe højt om, at kvinder skal afvise babyplaner uanset hvad, men han ser helst, at det er fagforeninger som eksempelvis Dansk Arbejdsgiverforening, der oplyser deres medlemmer om, at de ikke skal stille babyrelaterede spørgsmål til jobsamtaler.

»Foreningerne har jo også en interesse i, at arbejdsgiverne ikke overtræder lovgivningen,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

DEBAT | Er det uærligt eller helt rimeligt, at man uanset planer om familieforøgelse siger nej, hvis spørgsmålet kommer op  under en ansættelsessamtale? Del dine tanker om sagen her i tråden på Berlingskes Facebook-side.