EL: Stop udlicitering af ældrepleje

Der skal sættes en stopper for konkursbølgen blandt private plejefirmaer, kommunerne køber ældrepleje af. Det mener Enhedslisten, som foreslår et udliciteringsstop.

Det skal være slut med at lade private firmaer stå for at pleje syge og ældre borgere.

Sådan lyder det fra Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen (Ø), i kølvandet på en historie i onsdagens Politiken om, at en konkursbølge har ramt flere af de private firmaer, der driver den kommunale ældrepleje.

»Helt grundlæggende er vi modstandere af, at man udliciterer velfærdsydelser til private. Det er simpelthen alt for usikkert og utrygt. Både for kommunen, medarbejderne og de mennesker, der har brug for hjemmehjælpen,« siger Finn Sørensen.

Siden 2013, da politikerne gjorde det muligt for private firmaer at tilbyde ældrepleje billigere end kommunerne, har mindst 14 firmaer været tvunget til at dreje nøglen om, viser tal, som FOA har indhentet fra Lønmodtagernes Garantifond.

Ifølge eksperter er det nemlig stort set umuligt at gøre ældrepleje til en god forretning for de små og mellemstore virksomheder, men alligevel underbyder de hinanden og kommunerne, og det går ud over økonomien.

Konkurssagerne kommer ikke bag på Finn Sørensen.

»Det bekræfter, hvad Enhedslisten hele tiden har sagt: Det er ikke er bedre og billigere at overlade hjemmeplejen til det private,« siger han og uddyber:

»Der vil altid være den risiko, som nu viser sig her, at det private firma går konkurs med det resultat, at de ældre kommer i en frygtelig situation, hvor de ikke får deres hjemmehjælp. Personalet kommer i en utryg situation, hvor de ikke får deres løn, og kommunen kommer i en rigtig dum situation, hvor den pludselig skal ud og skaffe ekstra hjemmehjælp med det resultat, at kommunens skatteydere kommer til at bøde for det.«

Enhedslisten har tidligere foreslået at lade kommunerne afgøre, om en given velfærdsopgave skal sendes i udbud. Nu foreslår partiet helt at sætte en stopper for udlicitering af hjemmehjælp og plejehjemstilbud.

»Vi vil fremlægge et forslag om, at vi simpelthen laver et udliciteringsstop af ældreplejen, indtil vi har en ordentlig videnskabelig undersøgelse af, hvad konsekvenserne af udlicitering er. For hvis kommunen står for det, vil hjemmehjælpen altid være der,« siger Finn Sørensen.

Enhedslisten vil tage emnet op, når Folketinget samles igen på den anden side af valget og sommerferien.