EL støtter S i kampen mod gule forbund

Enhedslisten bakker Socialdemokraterne op i deres forslag om at forbedre forholdene for virksomheder med LO-medarbejdere på bekostning af de gule fagforeninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Socialdemokraterne og Enhedslisten ikke har været på talefod, siden finansminister, Bjarne Corydon (S) indgik en skatteaftale med Venstre og de Konservative, så er der dog en ting, som kan samle de to partier.

Det er kampen mod de gule fagforbund, som står udenfor hovedorganisationerne og kaprer medlemmer fra LO-organisationerne.

Enhedslisten er helt enig med socialdemokraterne i, at det kan være en god ide, hvis virksomheder fremover påbydes at oplyse kommunen om deres medarbejdere arbejder på en gul overenskomst, når de byder ind på en offentlig opgave i kommunerne. Partiet vil i lighed med Socialdemokraterne opfordre kommunerne til at sige »nej« til virksomheder med ansatte i de gule fagforeninger.

- Hvis forskellige fagforbund begynder at konkurrere om at have de billigste overenskomster for arbejdsgiverne, så kommer vi ud i nogle enorme problemer i forhold til at forsvare danske løn og arbejdsforhold i Danmark. Hvis den eksisterende fagbevægelse får ødelagt deres løn- og arbejdsforhold, så kan det på længere sigt få alvorlige konsekvenser på det danske arbejdsmarked, argumenterer Enhedslistens gruppeformand Per Clausen.

Forslaget har ellers bragt Socialdemokraterne på kollisionskurs med de Radikale, fordi partiet ikke kan støtte op om forslaget. I dagens Berlingske påpeger Venstre, at der kan være tale om ”blodpenge” til LO, fordi organisationen støttede Socialdemokraterne i valgkampen. Kristelig Fagbevægelse vil undersøge om forslaget bryder med reglerne om diskrimination.