EL støtter palæstinensisk udmelding om historisk aftale

Enhedslisten støtter det palæstinensiske selvstyre, der har meldt ud, at det ikke længere vil leve op til den historiske Oslo-aftale, som er indgået med Israel.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslisten har fuld forståelse for, at præsidenten for det palæstinensiske selvstyre, Mahmoud Abbas, i sin tale til FNs Generalforsamling oplyste, at det palæstinensiske selvstyre ikke har tænkt sig at leve op til Oslo-aftalen med Israel længere.

Partiets udenrigsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) opfordrer således udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at lægge pres på Israel efter Abbas’ udmelding.

»Jeg har fuld forståelse for den palæstinensiske udmelding. Israel har i årevis krænket fredaftalen med ulovlige bosættelser og overgreb på civile palæstinensere. De daglige krænkelser af fredsaftalen og international lov har været et bevist forsøg på at undergrave mulighederne for en levedygtig palæstinensisk stat,« siger Nikolaj Villumsen i en skriftlig kommentar og fortsætter:

»Jeg vil på det kraftigste opfordre udenrigsministeren til at lægge pres på den israelske regering. Alle kræfter bør lægges i for at få israelerne tilbage til forhandlingsbordet, så vi undgår endnu en voldsom konflikt i Mellemøsten,« siger han.

Oslo-aftalen blev indgået i 1993 og blev set som et gennembrud i forhandlingerne mellem de to stridende parter. Men i sin tale til det årlige FN-topmøde beskyldte præsident Mahmoud Abbas Israel for at have overtrådt Oslo-aftalen så groft, at Abbas ikke længere ser nogen grund til at overholde aftalen, der skulle kunne sikre en tostatsløsning.

»Vi kan ikke fortsætte med at være bundet af den aftale med Israel, og Israel må tage ansvaret på sig som besættelsesmagt,« lød det fra Abbas ifølge New York Times.

Nikolaj Villumsen støtter udtalelsen fra Abbas, og udenrigsordføreren frygter, at »Israels overtrædelser« fører til nye uroligheder i Mellemøsten.

»Nu lægger presset på den israelske regering og premiereminister Netanyahu. Ingen kan forvente at palæstinenserne skal efterleve aftaler, som den israelske regering dagligt krænker. Sker der ikke en ændring vil der formentlig komme en ny folkelig opstand mod den israelske besættelse fra den palæstinensiske befolkning,« siger Nikolaj Villumsen.