EL støtter åbenhed om partistøtte

Den socialdemokratiske forslag om at tvinge butikker og virksomheder til åbenhed omkring partistøtte møder opbakning fra Enhedslisten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal ikke nødvendigvis stå bag på hver enkelt mælkekarton, om Arla sender penge til Venstre, men total åbenhed om partistøtten er bestemt en god idé.

Det mener Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der bakker op om et ønske fra den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), der i onsdagens udgave af Berlingske foreslår, at virksomheder og butikker skal tvinges til at lægge åbent frem, om de støtter politiske partier økonomisk.

»Det er i dén grad fornuftigt, og det er også noget, Enhedslisten har arbejdet for i årevis,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og uddyber:

»Jeg ved ikke, om der skal være et klistermærke på hver enkelt appelsin i Netto, men jeg mener, at det skal være sådan, at når man handler i en butik, der støtter et bestemt parti, så kan man ikke undgå at blive opmærksom på det.«

De danske partistøtteregler har været i vælten af flere omgange, og for en måned siden offentliggjorde regeringen sammensætningen af det ekspertudvalg, der skal granske reglerne. I dag er det sådan, at partierne kun skal oplyse navne på sponsorer, der giver over 20.000 kroner i støtte på et år, men ikke beløbets størrelse.

Derfor foreslår Leif Lahn Jensen, at forretninger og banker skal skilte med deres partistøtte i stil med smiley-ordningen, og at producenter skal skrive tydeligt bag på deres produkter, om de giver sponsorkroner til de politiske partier.

»I Enhedslisten har vi jo valgt at lægge alle vores regnskaber helt åbent frem. Vi har i årevis arbejdet for total åbenhed. Det må være et minimum i et demokratisk samfund, at man kan forlange, at der er tydelig tilgængelig information om, hvem partierne sponsoreres af, og hvilke partier de butikker, man handler i, sponsorerer,« fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

Leif Lahn Jensen foreslår også, at den indirekte partistøtte fra eksempelvis fagbevægelsen også omfattes, og det er Johanne Schmidt-Nielsen ligeledes tilhænger af.