EL: Skandale med nye slagterifyringer

Enhedslisten kalder det en skandale, at Danish Crown har valgt at fyre 150 medarbejdere. Slagteriet mangler ikke penge, lyder kritikken.

Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er under al kritik, at slagterivirksomheden Danish Crown mandag meldte ud, at man afskediger 150 medarbejdere på grund af for lidt arbejde.

Sådan lyder det fra Enhedslisten, som peger på, at Danish Crown ikke lider pengenød.

»Danish Crown havde sidste år et overskud på mere end 1,5 milliarder kroner. Danish Crown mangler ikke penge. Det er tydeligt, at de sætter ekstra profit højere end danske arbejdspladser. Det er simpelthen ikke fair over for de mange slagterimedarbejdere, som nu mister jobbet og må gå arbejdsløse på grund af Danish Crowns griskhed,« siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), i en skriftlig kommentar.

Han bemærker også, at de danske svineproducenter i stigende grad sender slagtesvin af sted til tyske slagterier.

Venstre har på baggrund af historien om fyringer argumenteret for, at miljøkravene til de danske landmænd kan og skal lempes for at øge den danske konkurrencedygtighed.

Det, mener Christian Juhl ikke, er den rigtige vej at gå.

»Venstre har brugt fyringerne på igen at argumentere for lavere miljøkrav og dermed et ræs mod bunden med dårligere miljø til følge,« siger han.

I stedet skal Danmark i højere grad satse på høj kvalitet frem for højere produktion.

»Der er intet, der tyder på, at en bevidstløs satsning på at producere flere svin er vejen frem for dansk beskæftigelse. Vi vil fortsat blive udsat for et massivt pres fra slagterier i Tyskland og Polen, hvor lønningerne er langt lavere end i Danmark,« siger han og fortsætter:

»Vi skal i stedet satse på en omlægning af den danske svineproduktion, hvor der fokuseres på økologi, mere lokal forarbejdning og bedre kvalitet. Det er disse kvaliteter og markante forbedringer af dyrevelfærden, som skal sikre dansk svineproduktion en fremtid.«