EL ser ingen vej uden om næse til klimaministeren

Martin Lidegaard skal »erkende, indrømme og beklage, at ministeriet har forsømt at informere« om et hul i solcelleloven, understeger Enhedslisten.

Energi- og bygningsminister Martin Lidegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) står til en såkaldt næse, efter en sag om et milliardhul i solcelleloven har set dagens lys.

Det bekræfter Enhedslistens klima- og energiordfører, Per Clausen (Ø), forud for et åbent samråd torsdag formiddag, hvor ministeren skal forklare sig i sagen.

»Jeg tror sådan set ikke, der er nogen som helst tvivl om, at vi kommer til at give ministeren en næse i dag,« siger Per Clausen, der mener, at Lidegaard bør lægge sig fladt ned i forbindelse med samrådet.

»Ministeren må erkende, indrømme og beklage, at ministeriet har forsømt at informere Folketingets Klima- og Energiudvalg i den her sag, og det er en meget alvorlig sag, at vi lovgiver på et falsk grundlag og på et tidspunkt, hvor ministeriet ved bedre,« siger Per Clausen.

Sagen drejer sig om, hvorvidt klima- og energiministeren vidste, at der var et milliardhul i solcelleloven, inden han vedtog den.

Fredag beskrev Berlingske Business, hvordan interne arbejdspapirer fra ministeriet viste, at embedsmænd i ministeriet diskuterede det såkaldte »hul« i solcelleloven, inden den blev vedtaget. Det handler om muligheden for at koble flere store solcelleanlæg sammen og derved omgås en grænse på 400 kW.

»Vi skal have en forklaring fra ministeren på, hvordan det kunne gå til, at Folketinget ikke blev informeret om de meget alvorlige risici, der var for, at der var et hul i lovgivningen, der gjorde, at en stor del af den støtte, der skulle gives til solceller, gik til forkerte projekter, altså meget store projekter, som vi sådan set ikke havde noget som helst ønske om at støtte,« siger Per Clausen.

Spørgsmål: Hvad kan konsekvensen af, at han enten undlod at informere jer eller slet ikke har været klar over det, blive for ham?

»Der er ingen tvivl om, at ministeriet har vidst det her og har undladt at informere os. Ministeren er formentlig kun meget perifert blevet orienteret om sagen og har derfor ikke, så vidt jeg kan vurdere, bevidst tilbageholdt noget information fra udvalget. Jeg tror, at kritikken vil rette sig mod ministeriet, men det er jo også en kritik af ministeren, for ministeren har ansvaret for, hvad der foregår i ministeriet,« siger Per Clausen.

»Han får et klart signal om, at det her vil vi ikke finde os i, og han må sikre sig, at det ikke gentager sig. Det tror jeg sådan set også, han har forstået,« siger Per Clausen, der regner med, at ministeren vil fremlægge et bud på, hvordan man undgår, at den slags gentager sig i fremtiden.