EL roser ombudsmand for at opruste mod omstridt lov

Men det ændrer ikke på, at offentlighedsloven vil medføre øget lukkethed, lyder det fra retsordfører.

Enhedslistens Pernille Skipper efter vedtagelse af Offentlighedsloven tirsdag d. 4 juni 2013 i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er positivt, at Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, i en kronik i tirsdagens Politiken giver udtryk for, at han vil holde et vågent øje med, om myndighederne overholder den nye offentlighedslov - og i øvrigt opfordrer til så meget offentlighed i forvaltningen som muligt. Det siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), der har været en af Christiansborgs skarpeste modstandere af den omstridte lov, der blev vedtaget i sidste uge.

»Jeg synes, det er nogle rigtig positive tilkendegivelser, ombudsmanden kommer med. Det er positivt, at han har øje for, hvor vigtig åbenheden er, og hvor vigtig en del af hans arbejde at holde øje med overholdelsen af offentlighedsloven er,« siger Pernille Skipper og fortsætter:

»Men det ændrer ikke på indholdet af loven, og det ændrer ikke på, at der vil være en hel masse dokumenter, hvor vi i dag har adgang til at følge med i, hvad magthaverne foretager sig, som vi ikke vil have i fremtiden, og det kan ombudsmanden desværre ikke ændre på.«

Hun glæder sig dog over, at ombudsmanden opfordrer myndighederne til at agere ud fra det såkaldte meroffentlighedsprincip, altså at man uanset undtagelsesmuligheder alligevel bør overveje at udlevere dokumenter, så længe de ikke er omfattet af tavshedspligt, som ombudsmanden skriver i sin kronik.

»Jeg håber, at embedsværket læser hans kronik og læser den opfordring, der ligger, til at lade være med at være så bange for offentlighed,« siger retsordføreren, der også kalder det positivt, at ombudsmanden bebuder, at han vil sætte ekstra ressourcer af til at holde øje med, at lovgivningen og de tidsfrister, den medfører for aktindsigter, bliver overholdt.

»Og jeg vil da også opfordre både borgere og journalister til at klage over anvendelsen af den nye lov, så den bliver prøvet rigtig grundigt hos Ombudsmanden, for det kan da betyde, at skaderne ikke bliver så voldsomme igen,« siger Pernille Skipper.