EL roser fødevareminister for at komme smågrise til undsætning

Den høje dødelighed blandt smågrise i den danske svineproduktion skal reduceres markant, lyder det fra fødevareminister Dan Jørgensen, og den udmelding glæder Enhedslisten. Men der skal gøres endnu mere, mener Enhedslistens Per Clausen.

Enhedslistens Per Clausen Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) vil sætte markant ind for at forbedre dyrevelfærden i de danske svinestalde og pointerer, at dansk landbrug ikke kan tillade, at 25.000 smågrise dagligt dør i forbindelse med svineproduktion. Enhedslisten roser fødevareministerens udmelding.

»Enhedslisten er helt enig med fødevareministeren i, at der er store uløste problemer med dyrevelfærden i den danske svineproduktion, og at det er på tide at få gjort noget effektivt ved disse problemer. Vi ser derfor meget frem til at forhandle en velfærdspakke for svin, der skal løse nogle af de værste dyrevelfærdsmæssige problemer i produktionen,« siger Per Clausen (Ø), fødevareordfører for Enhedslisten, i en skriftlig kommentar.

Fødevareministeren mener især, at det er et stort problem, at tusinder af pattegrise hver dag dør i forbindelse med svineproduktion, men påpeger også, at man kastrerer hangrise uden bedøvelse, og at man foretager halekupering hos 95 procent af grisene.

»Det er store problemer, som bunder i, at vi har en så intensiv og effektiv svineproduktion, men vi skal kunne løse det,« siger Dan Jørgensen.

Enhedslistens Per Clausen vil imidlertid også have ministeren til at se på andre problematikker i den danske svineproduktion.

»Vi enige i, at det er oplagt at se på pattegrisdødelighed, kastrering og halekupering, men vi kommer ikke uden om også at se på fiksering af søer, at dyrene systematisk sultes samt det tårnhøje forbrug af antibiotika til for eksempel smågrise, der skyldes den alt for tidlige fravænning,« lyder det fra Per Clausen.