EL: Regeringen nøler med nye regler for partistøtte

Enhedslisten anklager regeringen for at sylte nye partistøtteregler, som ellers var lovet i regeringsgrundlaget. Uret tikker og valget nærmer sig, så det er snart sidste udkald, lyder det.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før valget var regeringspartierne ret optagede af at skabe større åbenhed om pengestrømmene i politik, men uret tikker, og de har ikke foretaget sig noget som helst for at ændre på reglerne for partistøtte, lyder kritikken fra Enhedslisten.

Der blev nedsat en arbejdsgruppe, der skulle se på partistøtten, men selvom rapporten angiveligt blev afleveret til regeringen i efteråret sidste år, er der stadig ikke kommet et konkret udspil fra regeringen.

»Det er hamrende ærgerligt, fordi det er et demokratisk problem, at det i Danmark er så svært at se, hvilke virksomheder, banker og privatpersoner der sponsorerer vores politikere,« siger politisk ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Mere gennemsigtighed

Hun mener ikke, at der kan herske tvivl om, at de gamle systempartier som Socialdemokraterne og Venstre er bange for, hvad der kan ske, hvis det kommer frem, hvem der sponsorerer deres kampagner.

»Jeg synes sådan set ikke, at det er for meget at forlange, at man som borger i et moderne demokrati kan få at vide, om det er Danske Bank, der sponsorer Lars Løkke, efter han har siddet i spidsen for at forhandle bankpakker for milliarder af skattekroner. Eller om Mærsk giver store pengebeløb, efter der er lavet en olieaftale, der giver Mærsk et endnu større overskud. Det må være et minimum af den information, der ligger åbent tilgængeligt i et demokrati,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Og de seneste måneders afsløringer af at flere politikere har omgået reglerne viser, hvor stort behovet er for at skabe mere åbenhed, mener hun.

Og sker der ikke snart noget fra regeringens side, vil Enhedslisten tage sagen i egen hånd.

»Nu har vi ventet i mere end tre år på, at regeringen satte gang i forhandlinger om nye partistøtteregler. Hvis der ikke meget snart sker noget, fremsætter vi selv en række beslutningsforslag – og så må regeringen vælge, om de vil stemme for mere åbenhed eller ej. De skal ikke i hvert fald ikke have lov til at sylte den her vigtige debat og skubbe den over på den anden side af et valg,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.