EL-profil om S-støtte til regeringen: »Jeg har næsten ikke ord for det«

Enhedslisten retter hårdt angreb på Socialdemokraterne, der netop har sikret regeringen de afgørende stemmer til kommunal spareaftale.

Pelle Dragsted, Enhedslisten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted (Ø), er rystet over, at Socialdemokraterne har tilbudt at komme Venstre-regeringen til undsætning og sikre flertal for den økonomiaftale, som finansministeren indgik med kommunerne i sidste uge.

Flertallet forsvandt, da de Konservative torsdag meddelte, at de ville stemme nej, men med Socialdemokratiske stemmer glider aftalen igennem uden problemer.

»Jeg har næsten ikke ord for det,« siger Pelle Dragsted.

Aftalen betyder, at der skal spares i kommunerne næste år, og det er det modsatte af, hvad Socialdemokraterne gik til valg på, påpeger Enhedslistens ordfører.

»Socialdemokraterne sikrer Venstre et flertal for en aftale, der indebærer minusvækst i kommunerne. Det gør de få uger efter, de gik til valg på at bekæmpe nulvækst i kommunerne,« siger Pelle Dragsted.

Aftalen mellem regeringen og Socialdemokraterne betyder ifølge politisk ordfører Nicolai Wammen (S), at Socialdemokraterne lover at stemme for kommuneaftalerne resten af folketingsperioden, mens Venstre har lovet noget tilsvarende under en fremtidig S-regering.

På venstrefløjen er man dybt forundret over det håndslag.

»Socialdemokraterne vil ikke bare lægge stemmer til næste års minusvækst i den kommunale velfærd, hvilket i sig selv er helt tosset. De forpligter sig også til at sikre den smalle Venstre-regering flertal i de kommende år, uanset hvilke nedskæringer finansminister Claus Hjort finder på at pålægge kommunerne,« siger Pelle Dragsted.

Han mener, at Socialdemokraterne med aftalen reelt opgiver kampen mod nulvækst i kommunerne.

»Jeg forstår slet ikke, hvorfor Socialdemokraterne kommer ilende for at redde regeringen ud af dens hidtil største krise, og så med et tilbud, der er en ren foræring til Venstre,« siger Enhedslistens finansordfører.